credius.ro

Asiguratorii au primit sute de formulare de constat amiabil in prima saptamana de aplicare

8 iulie 2009

Unii asiguratori au inregistrat un numar considerabil de dosare de dauna deschise in baza formularului de constat amiabil, chiar din prima saptamana dupa intrarea in vigoare a sistemului, insa nu exclud aparitia unor problemele cum ar fi cresterea daunalitatii in lipsa unui sistem "bonus-malus".

"In Bucuresti s-au prezentat pana acum aproximativ 100 de persoane care au avizat accidente in baza formularului Constatare amiabila, pentru un numar de 50 de accidente", a declarat pentru NewsIn Daniela Grigore, director executiv daune in cadrul Allianz-Tiriac Asigurari.

Oficialul Allianz-Tiriac a precizat ca avizarile din provincie realizate in baza formularului Constatare amiabila nu au fost inca centralizate.  

Grigore a explicat ca, de obicei, la punctele de constatare ale Allianz-Tiriac se prezinta ambele persoane implicate in accident - asiguratul RCA al Allianz-Tiriac si celalalt conducator auto implicat in accident -, iar inspectorii constatatori efectueaza constatarea avariilor si elibereaza formularele de introducere in reparatie pentru ambele autovehicule, indiferent daca asiguratul RCA al Allianz-Tiriac este vinovat de producerea accidentului sau nu.

Tot in prima saptamana, Generali Asigurari a inregistrat peste 100 de dosare deschise in baza formularului de constat amiabil la nivelul tarii.

"Lucrul bun este ca, de multe ori, se prezinta atat pagubitul, cat si reponsabilul (vinovatul) de producerea evenimentului, acest lucru ajutand asiguratorul in stabilirea mai usoara a dinamicii si a culpei", a explicat Madalin Rosu, sef Seviciu Managementul Daunelor in cadrul Generali Asigurari.  

Cristian Raducan, director de daune pentru Bucuresti in cadrul EuroIns Romania, sustine ca a observat o crestere continua a numarului de dosare deschise pe baza formularului deconstat amiabil, saptamana aceasta ponderea acestora ajungand la aproximativ 50% din numarul total de dosare de dauna deschise.
Interpretarile diferite in formular pot mari daunalitatea

"In viitor ne asteptam sa apara unele probleme legate de recuperarea mai greoaie a sumelor achitate de asiguratorul Casco de la asiguratorul de raspundere civila al persoanei vinovate", a declarat Daniela Grigore, director executiv daune in cadrul Allianz-Tiriac Asigurari.

Ea a explicat ca pot fi interpretari diferite ale elementelor inscrise in formularul "constatare amiabila", ducand astfel la stabilirea diferita a vinovatiei si la cresterea daunalitatii, deoarece nu se aplica inca sistemul "bonus-malus" in cazul asiguratilor RCA. Astfel, nu se poate verifica daca si cum a fost facuta avizarea aceluiasi eveniment la celalalt asigurator RCA.

Reprezentantul Generali Asigurari afirma ca au aparut deja unele probleme legate de constatul amiabil, insa acestea sunt nesemnificative. "Ele vin din nesiguranta clientilor, inca este si va fi pentru o perioada destul de lunga de timp un procedeu nou, pe care il vor intelege pe parcurs", a spus Rosu.

Reprezentantul EuroIns Romania se asteapta la situatii mai dificile in viitor, generate de posibile incalcari ale legii.   

Formularele de constatre amiabila pot fi gasite la sucursalele teritoriale, agentiile si punctele de lucru ale asiguratorilor sau la brokeri.

Reprezentantii asiguratorilor spun ca persoanele care s-au prezentat pentru deschiderea unui dosar de duna in prima saptamana au fost relativ bine informate. Unii soferi au solicitat informatii legate de modul de completare al formularului sau de eventuale sanctiuni, in caz de recunoastere a vinovatiei.

Soferii vehiculelor implicate in accidente rutiere usoare, fara victime, nu mai sunt obligati, incepand de la 1 iulie, sa mearga la politie pentru a obtine autorizatia de intrare in reparatie, daca vor completa si depune la companiile de asigurare formularul tipizat de constat amiabil.

Procedura se aplica numai cand sunt indeplinite concomitent patru conditii: s-a produs un accident rutier doar cu pagube materiale, fara vatamari corporale, au fost implicate maximum doua vehicule, care detin RCA valabil la data producerii accidentului, accidentul are loc pe teritoriul Romaniei si nu a fost comisa o infractiune prevazuta de Codul Rutier.

Conducatorii auto implicati intr-un asemenea accident trebuie sa completeze si sa semneze documentul de constatare amiabila de accident si sa-l depuna la societatea de asigurare la care incheiata polita RCA sau la asiguratorul celuilalt proprietar de autovehicul, daca vrea despagubiri.

Daca una din parti nu este de acord cu semnarea acestui document, atunci constatarea accidentului va putea fi facuta numai de unitatea de politie competenta.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro