Asigurarile de malpraxis, o piata de 2,8 milioane euro in care nu se platesc daune

Asigurarile de malpraxis, o piata de 2,8 milioane euro in care nu se platesc daune

Asiguratorii din Romania nu platesc despagubiri in urma incheierii politelor de malpraxis, desi incaseaza anual peste 2,8 milioane euro, in conditiile in care prima medie anuala este de 6 euro pentru asistenti si de 40 euro pentru medici, a declarat pentru NewsIn directorul general al SRBA Broker. Estimarea a fost facuta in conditiile in care,

Asiguratorii din Romania nu platesc despagubiri in urma incheierii politelor de malpraxis, desi incaseaza anual peste 2,8 milioane euro, in conditiile in care prima medie anuala este de 6 euro pentru asistenti si de 40 euro pentru medici, a declarat pentru NewsIn directorul general al SRBA Broker.

Estimarea a fost facuta in conditiile in care, anual, se asigura 47.000 de medici si aproximativ 150.000 de asistenti, fara sa fie luati in calcul si farmacistii. "Din cate stiu eu, nu s-au platit daune pentru astfel de asigurari. Cazul Ciomu este singurul caz mediatizat pe care il avem cu hotarare judecatoreasca definitiva. Si acolo exista o problema, in sensul ca in Romania politele de malpraxis nu acopera si daunele morale", a spus directorul general al SRBA Broker de Asigurare Reasigurare, Gheorghe Grad.

El subliniaza ca principala cauza pentru care nu se platesc despagubiri in Romania o reprezinta "lipsa culpei medicale" si faptul ca eventualele tratamente suplimentare efectuate de catre pacient nu sunt suportate de catre acesta. "Malpraxis-ul este o polita de raspundere civila profesionala. Culpa actului medical este stabilita de Colegiul Medicilor. Un judecator nu este in masura sa stabileasca daca medicul a gresit sau nu din punct de vedere medical", a explicat seful SRBA Broker.

Colegiul Medicilor este un "judecator profesional", iar in functie de deciziile acestuia se aplica sanctiuni personalului medical. Astfel, un medic care a fost dat in judecata intr-un caz de malpraxis nu poate pierde in instanta daca decizia Colegiului Medicilor este in favoarea sa, a mentionat Grad.

Prime "simbolice", pe o piata fara despagubiri

Cei aproximativ 30 de asiguratori care incheie polite de malpraxis incaseaza, in medie, in jur de 100.000 euro fiecare. Din incasari, 25-30% acopera cheltuielile de administrare. "Practic, cei 70.000 de euro care raman nu pot sustine plata unor despagubiri. Cat timp nu vom plati prime adecvate riscului, nu trebuie sa ne asteptam la despagubiri", considera Grad.

La asigurarile de malpraxis, raportul dintre cheltuielile de administrare si incasarile din polite este mai mare decat in cazul altor tipuri de asigurari, unde media se situeaza in jur de 15%. "Cu cat polita de asigurare are o valoare mai mica, cu atat cheltuiala pentru aceasta este mai mare. Polita trebuie emisa cu anumite costuri", sustine seful SRBA Broker. El a adaugat ca, in alte tari din Europa, prima de asigurare pentru un medic se ridica la cateva mii de euro, iar despagubirile platite sunt de ordinul sutelor de mii.

Legislatia romaneasca a impus obligativitatea asigurarii de malpraxis fara a crea un cadru de stabilire a culpei medicale, motiv pentru care au fost stabilite niste prime "simbolice", care nu permit plata despagubirilor, potrivit sefului SRBA Broker. El considera ca ar trebui schimbata conceptia Colegiului Medicilor, care detine un rol cheie in acest sistem, fata de eroarea medicala, si ca primele ar trebui majorate in conformitate cu riscul asumat, ca sa se poata plati despagubiri. In 2008, SRBA Broker de Asigurare Reasigurare a inregistrat venituri de 2,8 milioane lei, in crestere cu 40% fata de anul anterior, cand veniturile au insumat 2 milioane lei.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos