Asalt la BRD

Asalt la BRD

Aglomeratie mare la sucursalele BRD de cand banca a introdus noua oferta de credite, cu avans redus sau fara si cu grad de indatorare de pana la 70%. Acesta este principalul aspect pe care il remarci la prima vedere in acest inceput de saptamana printr-o vizita la o unitate BRD. Majoritatea clientilor sunt interesati de

Aglomeratie mare la sucursalele BRD de cand banca a introdus noua oferta de credite, cu avans redus sau fara si cu grad de indatorare de pana la 70%. Acesta este principalul aspect pe care il remarci la prima vedere in acest inceput de saptamana printr-o vizita la o unitate BRD. Majoritatea clientilor sunt interesati de creditele imobiliare, dupa cum ne-a precizat consilierul bancii cu care am stat de vorba. Numarul celor care doresc sa aplice pentru un astfel de produs este mai ridicat decat in saptamanile anterioare, ne-a mai precizat angajatul BRD. O explicatie ar putea fi si faptul ca multi si-au amanat drumul la banca pana la aparitie creditelor ‘relaxate’.

Trecand peste aceste discutii preliminare, am solicitat o oferta de creditare, pe un caz concret. Situatia difera foarte putin fata de cea de la Alpha Bank, prima banca ce a inceput vanzarea de credite relaxate (citeste aici pe larg despre situatia de la Alpha Bank). Pentru o familie cu doi membri, a carei venit net este de 2.500 lei, valoarea maxima a unui imprumut imobiliar se apropie de 60.000 de euro, suma care ne-au oferit-o in aceeasi situatie si cei de la Alpha Bank. Diferenta este ca la BRD creditul are dobanzi diferite in functie de valoarea avansului, respectiv mai mica sau mai mare de 20%.

Astfel, in cazul in care creditul este contractat fara avans pe 25 de ani, suma maxima obtinuta este de 57.000 de euro. Dobanda este de 6,25% fixa in primul an, urmand ca dupa aceea sa se calculeze dupa formula Euribor 3 luni + 3%. Imprumutul imobiliar de la BRD prevede un comision lunar de administrare de 0,1%, ce se calculeaza separat de dobanda si principal. Rata lunara, valabila pentru primul an de creditare, este de 433 euro, urmand ca din al doilea an aceasta sa fie de 462 euro, calculata in conditiile valorii actuale a indicatorului Euribor. Aceste rate includ comisionul de administrare, ce se aplica la soldul creditului, astfel incat valoarea lor va scadea pe masura ce creditul este rambursat. Valoarea comisionul in prima luna este de 57 euro si va scadea treptat pana la 0,4 euro in ultima luna.

Trebuie precizat insa ca, pentru a obtine un credit pentru locuinte fara avans de la BRD este nevoie de o garantie imobiliara suplimentara. Aceasta nu trebuie obligatoriu sa fie in proprietatea celui care contracteaza creditul, o alta ruda – de exemplu parintii – putand garanta cu locuinta. Garantia suplimentara poate fi eliminata dupa cativa ani, in conditiile in care preturile pe piata imobiliara cresc.

Daca dispunem de avans 20%, dobanda creditului va fi cu 0,25 puncte procentuale mai mica decat in cazul anterior, iar suma imprumutata cu 1.000 euro mai mare: 58.000 de euro. Rata lunara in primul an se ridica la 431 euro, iar din al doilea va fi de 470 euro.

Desi foarte apropiate ca valoarea, suma maxima ce poate fi obtinuta in aceleasi conditii la BRD este ceva mai mica decat in cazul Alpha Bank. Gradul de indatorare la BRD este de 70%, in timp ce la Alpha Bank este de 65%, insa costurile din primul an al creditului de la Alpha – dobanda 5,9% – sunt mai mici decat in cazul BRD – dobanda 6% si comision lunar 0,1%.

Bogdan Popescu

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos