ARB vrea masuri de limitare a dobanzilor platite de banci la depozite

ARB vrea masuri de limitare a dobanzilor platite de banci la depozite

Asociatia Romana a Bancilor (ARB) va discuta cu BNR pentru a gasi o modalitate de limitare a dobanzilor la depozite, a declarat pentru NewsIn presedintele ARB, Radu Gratian Ghetea, in conditiile in care unele banci sunt dispuse sa plateasca dobanzi negociate cu mult peste cele standard. "Vom discuta problema atat in cadrul ARB, cat si

Asociatia Romana a Bancilor (ARB) va discuta cu BNR pentru a gasi o modalitate de limitare a dobanzilor la depozite, a declarat pentru NewsIn presedintele ARB, Radu Gratian Ghetea, in conditiile in care unele banci sunt dispuse sa plateasca dobanzi negociate cu mult peste cele standard.

"Vom discuta problema atat in cadrul ARB, cat si cu BNR, pentru a gasi o formula de limitare a dobanzilor. Nu avem, deocamdata, o solutie agreata, dar am putea stabili o anumita marja", a adaugat Ghetea.

Informatii despre nivelurile de dobanda pe care unele banci sunt dispuse sa le plateasca pentru depozitele de valori mari atrase au aparut in mai multe randuri in aceasta perioada (cititi aici sau aici). In piata se vorbeste despre dobanzi de 25% pentru disponibilitati in lei, cu mult peste ofertele standardizate ale bancilor, unde dobanzile au depasit pragul de 15% pentru lei si 7% pentru euro.

In acelasi timp, ARB doreste clarificarea legislatiei in privinta depozitelor cu dobanda negociata, negarantate de stat, prin impunerea unor restrictii care sa stopeze politicile unor banci de a accepta, in cazul sumelor mari, sa plateasca dobanzi fabuloase clientilor.

"Depozitele persoanelor fizice si juridice, inclusiv entitati fara personalitate juridica, care au obtinut, pe baza individuala, rate de dobanda si concesii financiare care au contribuit la agravarea situatiei financiare a institutiei de credit" nu sunt garantate de stat, in cazul falimentului unei banci, potrivit legislatiei in vigoare.

Pe langa aceasta categorie, exista o serie de alte cazuri pentru care Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar nu garanteaza sumele depuse la banci, printre care "depozitele administratorilor, conducatorilor, directorilor, cenzorilor, auditorilor financiari, actionarilor semnificativi ai institutiei de credit, familiilor persoanelor fizice de mai sus – sotii, precum si rudele si afinii de gradul intai, tertelor persoane care actioneaza in numele deponentilor mentionati".

Directorul Fondului de Garantare a Depozitelor, Niculae Vulpescu, a declarat, pentru NewsIn, ca reprezentantii ARB doresc o reglementare mai stricta pentru stabilirea dobanzilor la depozite.

"Ei au ridicat problema limitarii dobanzilor negociate la depozite, pentru a stopa politicile practicate de unele banci, de a plati dobanzi fabuloase la resursele atrase. ARB doreste o reglementare, cu atat mai mult cu cat, pe acest segment, spre deosebire de cel al creditarii, nu exista linii stabilite ale dobanzilor de catre banci", a spus Vulpescu.

Sursa: NewsIn

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos