Aproximativ jumatate dintre familiile din Romania nu fac economii

Aproximativ jumatate dintre familiile din Romania nu fac economii

Aproximativ jumatate dintre familiile din Romania nu economisesc si probabilitatea de a face plasamente este mai ridicata pentru gospodariile din Bucuresti, potrivit unui sondaj realizat de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB). "Familiile care prefera sa economiseasca atunci cand cumpara un bun de folosinta indelungata au o probabilitate cu 36% mai mare de a

Aproximativ jumatate dintre familiile din Romania nu economisesc si probabilitatea de a face plasamente este mai ridicata pentru gospodariile din Bucuresti, potrivit unui sondaj realizat de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB). "Familiile care prefera sa economiseasca atunci cand cumpara un bun de folosinta indelungata au o probabilitate cu 36% mai mare de a face economii", se arata intr-o prezentare realizata de Mihai Copaciu de la BNR, pe baza sondajului FGDB, efectuat anul trecut. De asemenea, doar gospodariile cu venituri de peste 2.500 lei au probabilitatea de a economisi mai ridicata, reiese din sondaj.

Totodata, probabilitatea de a economisi si usurinta cu care se realizeaza acest proces nu difera din punct de vedere statistic in functie de varsta. Dimensiunea familiei nu influenteaza probabilitatea de a economisi, ci usurinta cu care se realizeaza plasamentele. Familiile au o probabilitate mai mare de a economisi mai greu, pe masura ce devin mai numeroase. Totodata, probabilitatea de a economisi este mai ridicata pentru familiile care locuiesc in Bucuresti, insa acest domiciliu afecteaza negativ usurinta cu care se realizeaza plasamentele.

Din sondajul FGDB se observa o preferinta pentru economisirea in lei in cazul a 67,7% din cei intervievati. Persoanele care economisesc in lei sunt cele care, de exemplu, au venituri mai mici, cei cu gradul cel mai scazut de educatie sau gospodariile fara copii. De asemenea, preferinta pentru economisirea in lei creste odata cu varsta. Pe de alta parte, cei care economisesc mai mult si mai usor, care au venituri mai mari sau care au studii universitare prefera plasamentele in valuta.

Dorinta de a evita riscul valutar prin efectuarea economisirii in aceeasi moneda cu cea in care sunt luate creditele bancare nu depinde de preferinta pentru plasamentele intr-o anumita valuta. Sondajul FGDB a fost realizat pentru a se analiza comportamentul de economisire, achizitiei de credite si utilizarea instrumentelor bancare, fiind folosit un esantion de 1.604 gospodarii.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos