credius.ro

Aproape 3,7 mil. de salariati au varsat peste 100 mil. euro la fondurile de pensii

18 septembrie 2008

Ieri s-a implinit un an de la lansarea sistemului de pensii private obligatorii. Potrivit Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), numarul de participanti pentru care s-au incasat contributii la fondurile de pensii obligatorii ajunsese, la sfarsitul lui august 2008, la 3,69 milioane, fata de aproape 3,2 milioane, cat era la 20 mai, momentul demararii etapei colectarii contributiilor. Sumele virate astfel catre cei 14 fonduri de pensii au ajuns aproape 400 mil lei (peste 100 mil. de euro), depasind estimarile initiale ale CSSPP.

Potrvit reglementarilor, angajatorii trebuie sa vireze doua procente din contributiile angajatilor pentru pensie. In urmatorii 8 ani, cota de contributie la fondurile de pensii administrate privat va creste cu 0,5 puncte procentuale pe an (incepand cu data de 1 ianuarie a fiecarui an), timp de opt ani, pana la 6% din venitul brut.

Pornit la drum cu 18 fonduri, Pilonul II al pensiilor a inregistrat o reducere a numarului de jucatori dupa perioada de aderare initiala, la sfarsitul lui august functionand doar 14 administratori. Marfin, Zepter, MKB Romexterra si AG2R au solicitat retragerea de pe piata. Cel mai mare fond de pensii private obligatorii este cel administrat de ING, cu aproape 1,26 milioane de participanti si activele de 154 milioane lei. Pe locul doi se afla Alianz Tiriac, cu fondul “Viitorul tau”, care numara 947.154 de participanti, avans active de 91 milioane lei. Urmatorul ca marime este fondul “Pensia Viva” de la Aviva, cu 258.654 participanti, active de 26,2 milioane lei. Din punctul de vedere al valorii unitare a activului net, lucrurile se schimba putin. Lider este tot ING, unde valoarea neta a unei unitati de activ este de 10,69 lei, urmat de BT Aegon, cu 10,28 lei, si AIG, cu 10,14 lei.

Datele CSSPP arata ca actuala situatie de pe pietele financiare a determinat administratorii fondurilor sa actioneze cu prudenta, reducand expunerea activelor pe actiuni de la 5,66% in luna iulie, la 4,2% in luna august, aceasta fiind valoarea minima pentru perioada de la lansare. Astfel, acestea au evitat efectele negative ale crizei financiare mondiale si au reusit sa conserve valoarea contributiilor participantilor. Pe de alta parte, administratorii si-au redus treptat investitiile in depozite bancare, orientand banii salariatilor catre titluri de stat si obligatiuni municipale. Astfel, la sfarsitul lui august, 60% din activele fondurilor erau investite in titluri si obligatiuni, 18,2% in depozite, 17,2% in obligatiuni corporatiste, 4,2% in actiuni listate si 0,4% in fonduri mutuale. 

Bogdan Popescu

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro