credius.ro

Aproape 2 mld. euro, valoarea finantarilor europene aprobate pentru Romania

31 octombrie 2008

Chiar daca au trecut aproape doi ani de cand Romania are acces la fondurile europene, gradul de absorbtie a acestor fonduri se situeaza la un nivel de doar 21%. Pana in prezent au fost depuse spre aprobare 4.452 de proiecte in valoare totala de aproximativ 7,637  miliarde euro, dintre care au fost aprobate doar 277 de proiecte in valoare de 1,987 miliarde euro. Cu toate acestea, autoritatile sustin ca cel mai mare volum al finantarilor europene va fi atras in urmatorii trei ani. Uniunea Europeana a alocat Romaniei fonduri in valoare de 19,7 miliarde euro pentru perioada 2007-2013, care pot fi accesati pentru programele operationale de convergenta si cooperare teritoriala, in plus au mai fost alocati aproximativ 13,3 miliarde euro pentru proiectele din agricultura si dezvoltare rurala. Cofinantarea nationala pentru aceste proiecte se ridica la 5,5 miliarde euro.

Directorul general al Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor (MEF), Razvan Cotovelea afirma ca Romania nu se confrunta cu probleme mari de absorbtie a fondurilor europene. Domnia sa sustine ca autoritatile de management au lansat cereri pentru toate cele 7 programe operationale: transport, mediu, regional, cresterea  competitivitatii economice, dezvoltarea resurselor umane si a capacitatii administrative. Apelurile initiate acopera 90% din axele prioritare.”Nu suntem in nicio criza in ceea ce priveste absorbtia fondurilor structurale. Romania se afla pe primul loc dupa numarul proiectelor majore aprobate de catre UE. Astfel, au fost transmise 9 proiecte majore din domeniul mediului, dintre care au fost aprobate 8 proiecte in valoare de 800 milioane euro, in timp ce in cazul statului care se afla pe locul doi au fost aprobate doar doua proiecte. In domeniul transportului  au fost transmise 3 proiecte majore in valoare de aproximativ 730 milioane euro. De asemenea, in perioada urmatoare vor fi transmise Comisiei Euroepene inca 2 proiecte majore in domeniul mediului”, a declarat Cotavelea, precizand ca au fost facute plati pentru demararea proiectelor in valoare de 100 milioane euro.

Potrivit reprezentantului MEF, in anii 2009, 2010 si mai ales anul 2011 vor fi lansate cele mai moderne proiecte din istoria Romaniei. “Avem in vedere obtinerea finantarilor pentru dezvoltarea infrastructurii de transport si business pe fluviul Dunarea si pentru dezvoltarea proiectului Portului Constanta, precum si altor proiecte importante, pentru segmente de autostrazi, infrastructura feroviara etc. Autoritatile de management in colaborare cu ACIS vor stabili modaliati de imbunatatire a sistemului de depunere si evaluare a proiectelor, in asa fel incat aspectele care au mers bine sa fie preluate, iar cele care au mers mai putin bine sa fie remediate. Este important ca in baza experientei acumulate, si potentialii beneficiari sa-si imbunatateasca modul de depunere” a declarat Cotavelea. Domnia sa a precizat ca principalele motive care duc la respingerea proiectelor sunt: lipsa unor documete solicitate sau necopletarea unor campuri, nerespectarea unor criterii de eligibilitate pentru solicitant, prezentarea neclara sau incorecta a activitatilor si planului de implementare a proiectului, intocmirea gresita a bugetului. 

Chiar daca numarul proiectelor aprobate pentru a fi finantate din fondurile europene este mic, Cotavelea sustine ca PIB-ul Romaniei, estimat in anul 2007 pentru anul 2015, ar putea creste cu 15-20% dupa implementarea proiectelor finantate din fonduri structurale si de coeziune. Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a estimat anul trecut, in prognoza pe termen lung, un PIB de 987 miliarde lei (303,7 miliarde euro).

Uniunea Europeana a alocat Romaniei in 2007 aproximativ 1,25 miliarde euro pentru proiecte din programele de transport, mediu, regional, cresterea competitivitatii economice, dezvoltarea resurselor umane si dezvoltarea capacitatii administrative, in timp ce pentru 2008 suma se ridica la 1,84 miliarde euro.

Ludmila Cucia
 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro