Aproape 13 milioane de carduri aflate in circulatie la jumatatea anului

Aproape 13 milioane de carduri aflate in circulatie la jumatatea anului

Potrivit datelor publicate de Banca Nationala, numarul cardurilor valide aflate in circulatie la jumatatea acestui an se ridica la 12,8 milioane , in crestere cu peste 500.000 fata de primul trimestru. Dintre acestea erau active 10,9 milioane, fata de 8,1 milioane la finele lui martie 2008. In total, numarul cardurilor emise de institutiile financiare din

Potrivit datelor publicate de Banca Nationala, numarul cardurilor valide aflate in circulatie la jumatatea acestui an se ridica la 12,8 milioane , in crestere cu peste 500.000 fata de primul trimestru. Dintre acestea erau active 10,9 milioane, fata de 8,1 milioane la finele lui martie 2008. In total, numarul cardurilor emise de institutiile financiare din Romania depasise pragul de 20 milioane, in crestere trimestriala de 6,3%.

Ponderea cardurilor de debit este in totalul cardurilor valide este de 80% (10,3 milioane), in timp ce numarul cardurilor de credit valide este de 2,5 milioane. Daca in ceea ce priveste numarul cele doua segmente sunt disproportionate, la capitolul viteza de crestere cardurile de credit stau mult mai bine.
Avansul acestor instrumente de plata in al doilea trimestru a lui 2008 a fost de peste 13%, in timp ce numarul de carduri de debit valide din piata a avansat cu doar 3%.

In trimestrul al doilea s-au inregsitrat 16 milioane de tranzactii de plata cu carduri, 25% fiind realizate cu carduri de credit, iar restul cu cele de debit. In aceeasi perioada, romanii au folosit de 3 ori mai des cardurile pentru retragerile de numerar, numarul acestor tranzactii fiind de 51,8 milioane. Ca volum al tranzactiilor, ponderea cardurilor de debit la plata este mai mare. Valoarea platilor realizate cu carduri era la sfarsitul lui iunie de aproximativ 3 miliarde lei, dintre care 2,4 miliarde pe segmentul debit (80%) si 623 milioane credit (20%). In acelasi timp, valoarea retragerilor de numerar de la bancomat ajunsese la aproape 20 miliarde lei.

Daca in tara romanii utilizeaza cardurile cu preponderenta pentru retragerea de numerar, in strainatate tranzactiile la POS constituie majoritatea. Astfel, in al doilea trimestru romanii au facut plati in valoare de 572 milioane lei (1,48 milioane de tranzactii) peste granita, in timp ce retragerile de numerar de la ATM-urile din afara tarii au fost de 263 milioane lei (360.000 de tranzactii). 

Bogdan Popescu

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos