credius.ro

Aprecierea monedei nationale da aripi creditelor in valuta si depozitelor in lei

14 august 2007

Creditele in valuta au revenit in preferintele populatiei. Imprumuturile in moneda nationala continua sa aiba cea mai mare pondere in volumul total al creditelor acordate populatiei, insa ritmul de crestere a componentei in lei este depasit de cel inregistrat de componenta in valuta. “Aprecierea continua a leului a mutat interesul populatiei spre imprumuturile in valuta in defavoarea creditelor in moneda nationala”, explica aceasta evolutie Lucian Anghel, economist sef BCR.

In primele 7 luni ale acestui an, leul s-a apreciat fata de moneda europeana cu 6,6%, cotatiile euro scazand de la 3,5 lei in ianuarie la 3,1 lei in iulie. In aceleasi timp, ritmul anual de crestere al creditului in lei acordat populatiei s-a diminuat de la 88,6% in ianuarie la 52,6% in iunie. In ceea ce priveste creditul in valuta al populatiei, acesta a accelerat de la o crestere anuala de 73,1% in ianuarie, la 77,6% in luna iunie.

In continuare, creditele de consum reprezinta cea mai mare parte din imprumuturile contractate de romani, avand o pondere de aproape 80%. Astfel, volumul creditului de consum a ajuns in iunie la aproape 39 miliarde lei, in timp ce creditul total acordat populatiei a atins la jumatatea anului valoarea de 49 miliarde lei. De asemenea, volumul creditelor pentru locuinta este de 4 ori mai mic decat cel al creditelor de consum, inregistrand la sfarsitul lui iunie valoarea de aproximativ 9 miliarde lei. Desi are mult de recuperat fata de creditul de consum, viteza de crestere inregistrata de ipotecar in perioada ianuarie – iunie a fost de aproximativ 15%. In aceeasi perioada, creditul de consum a crescut cu 23%.

Cea mai impresionanta evolutie au inregistrat-o creditele in alte valute decat euro si lei. In aceasta categorie cresterea se datoreaza imprumuturilor in franci elvetieni, in conditiile in care dolarul nu mai reprezinta de mult o moneda preferata pentru creditare. Ponderea imprumuturilor in moneda americana a scazut constant, iar unele banci chiar au renuntat la a oferi populatiei credite in dolari. Astfel, creditele in alte valute acordate populatiei si-au dublat practic volumul in primele sase luni ale anului, de la 1,3 miliarde in ianuarie la 2,6 miliarde. O dinamica si mai accentuata au inregistrat-o creditele de consum in astfel de moneda, care au crescut de 2,5 ori in aceasta perioada, de la 588,9 milioane lei la 1,5 miliarde lei. Datorita acestui ritm, creditele de consum in alte monede au depasit in volum imprumuturile ipotecare, care se cifrau la sfarsitul lui iunie la aproximativ 1 miliard lei.

Interesul mare al romanilor pentru creditele in franci elvetieni se explica prin costul redus al acestora in comparatie cu cel pentru imprumuturile in lei sau euro, ceea ce determina o rata lunara mai mica si permite contractarea unor sume mai mari. In opinia lui Radu Petrea, director executiv Trezoreria OTP Bank Romania, acest trend al finantarilor in franci elvetieni va continua cel putin pe termen mediu, intrucat “este putin probabil ca spread-ul de dobanda sa se micsoreze in favoarea leului, deoarece economia romaneasca nu poate sustine aceeasi scadere accelerata a dobanzii observata in ultimii ani”.

Daca pe segmentul creditarii aprecierea leului a incurajat imprumuturile in valuta, pe partea de creditare influenta s-a manifestat in sens contrar. Lucian Anghel, economist sef BCR explica: “Numarul depozitelor in moneda straina a scazut substantial, in timp ce depozitele in moneda nationala au inregistrat o revenire modesta. Populatia s-a protejat astfel impotriva riscurilor generate de rata de schimb valutar”. Potrivit datelor BNR, ritmul anual de crestere al depozitelor in valuta ale populatiei a incetinit de 36,2% in ianuarie la 31,5% in iunie, in timp ce timp ce acelasi indicator pentru economiile in lei a evoluat de la 36,4% in ianuarie la 46,4% in iunie. 

Bogdan Popescu

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro