Aplicarea TVA la dobanda mareste pretul contractului cu pana 3%

Utilizatorii autovehiculelor achizitionate in leasing nu vor cheltui in plus prin preluarea de la finantatori a obligatiei privind plata impozitului, insa aplicarea TVA la dobanda creste pretul contractului de leasing cu 0,6%-3%, la care se adauga costul taxei de prima inmatriculare. O parte dintre societati efectuau, pana la sfarsitul anului trecut, un decont catre client

Utilizatorii autovehiculelor achizitionate in leasing nu vor cheltui in plus prin preluarea de la finantatori a obligatiei privind plata impozitului, insa aplicarea TVA la dobanda creste pretul contractului de leasing cu 0,6%-3%, la care se adauga costul taxei de prima inmatriculare. O parte dintre societati efectuau, pana la sfarsitul anului trecut, un decont catre client cu impozitele platite, avand posibilitatea sa nu aplice taxa pe valoare adaugata, potrivit Codului Fiscal. In cazul celor care impuneau TVA la refacturarea impozitelor catre clienti, persoanele fizice erau dezavantajate deoarece nu-si puteau deduce taxa. Pentru aceasta categorie de clienti, costurile se diminueaza usor odata cu plata impozitului de catre utilizatori, prevedere intrata in vigoare de la 1 ianuarie.

"Transferul obligatiei de plata a impozitului de la finantator la utilizator ne ingreuneaza putin activitatea deoarece persoanele care achizitioneaza autovehicule in leasing trebuie sa plateasca intai impozitele aferente, apoi sa vina la compania de leasing si sa faca dovada acestei plati pentru ca noi sa putem inmatricula acele masini", a afirmat directorul executiv al Motoractive Leasing, Felicia Relenschi. 

"Este vorba de o crestere nesemnificativa influentata de impunerea TVA pe dobanda, de circa 2-3% pentru un contract de leasing incheiat pe o perioada de trei ani, spre exemplu", Contractele de leasing incheiate pana la 31 decembrie 2006 care contin o
clauza referitoare la schimbarile legislative aparute pe durata acestuia nu vor fi modificate intrucat orice noutate legislativa in domeniu este aplicata implicit. De asemenea, taxa pentru prima inmatriculare reprezinta un alt cost semnificativ pentru cei care achizitioneaza autovehicule in sistem leasing.

"Cumpararea unei masini va fi mai scumpa in general, iar pretul taxei pentru prima inmatriculare va fi aplicat si celor care achizitioneaza autovehicule cu plata pe loc sau in rate. Nu este un cost suplimentar doar in cazul leasingului", a explicat Relenschi.

Reprezentantii companiilor de leasing apreciaza ca introducerea acestei taxe se compenseaza oarecum cu eliminarea accizelor. "Taxa de prima inmatriculare poate aduce costuri mai mici utilizatorilor decat in cazul accizelor, in functie de tipul de masina si capacitatea cilindrica", a afirmat directorul executiv al International Leasing, Toni Tataru.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos