credius.ro

Apartamentele noi devin tot mai accesibile prin credit

6 mai 2008

Pe masura ce au devenit tot mai scumpe, apartamentele vechi si-au pierdut din atractivitate, astfel ca tot mai multe persoane prefera sa se orienteze catre apartamentele din noile ansambluri rezidentiale. Desi au in continuare preturi ceva mai mari decat cele vechi, noua oferta de locuinte are avantajul calitatii. Pentru multi, singura solutie pentru a achizitiona o astfel de locuinta este un credit. Problema este ca multe dintre aceste ansambluri rezidentiale sunt inca in faza de proiect sau neterminate, astfel ca doritorii nu le pot contracta printr-un credit ipotecar clasic, intrucat nu exista inca locuinta care sa fie constituita drept garantie. Solutiile cele mai simple in acest caz, fara a fi insa la indemana oricui, presupun existenta unui alt imobil in proprietatea clientului, care se fie adus drept garantie fie pentru un credit imobiliar, fie pentru unul de nevoi personale cu ipoteca.

Dezvoltarea rapida din ultimii ani a pietei ansamblurilor rezidentiale a determinat bancile sa vina cu solutii specifice de finantare pentru clientii care vor sa cumpere locuinte inca inainte ca acestea sa fie terminate. Avantajul achizitionarii unui apartament sau case noi inca din faza de proiect il constituie pretul, acesta fiind mai redus decat in momentul finalizarii constructiei. Astfel, bancile finanteaza achizitia prin credit ipotecar a unei locuinte intr-un ansamblu rezidential in constructie, fara a fi necesara constituirea unei alte ipoteci, clientul urmand sa garanteze la final cu imobilul construit. In aceste conditii, ipoteca se va constitui pe imobilul finantat, abia dupa ce acesta va fi finalizat si intabulat in cartea funciara.

In cele mai multe cazuri, bancile care ofera astfel de credite ipotecare sunt cele care finanteaza dezvoltatorii respectivelor ansambluri rezidentiale. Parteneriatul dintre dezvoltator si banca ofera o siguranta in plus clientului, in cazul in care ansamblu rezidential nu se finalizeaza. Intr-o astfel de situatie, clientul ar putea pierde banii pe care i-a platit drept avans in faza de proiect. Pe piata romaneasca numeroase banci s-au implicat in finantarea proiectele imobiliare, atat in ceea ce priveste dezvoltatorii, cat si cumparatorii locuintelor din ansamblurile rezidentiale.

Unul dintre jucatorii care si-a facut intrarea pe aceasta nisa relativ de curand, spre finalul anului trecut, este Raiffeisen Bank. Institutia are in oferta credite ipotecare pentru achizitia de locuinte in faza de proiect in doua ansambluri rezidentiale, 'Rasarit de Soare' si 'Ten Blocks', in ambele cazuri fiind vorba de blocuri de apartamente. Creditul are aproape aceleasi caracteristici (costuri, limite de sume, perioada de acordare) ca si cel ipotecar clasic, o mica diferenta fiind la avans: in cazul ansamblurilor rezidentiale acesta este de minim 15%, iar in al doilea caz poate sa coboare pana la 0%. Imprumutul se va acorda in doua transe, prima accesibila dupa plata avansului, iar a doua accesibila in momentul preluarii locuintei. Valoare ratei lunare va depinde astfel de transa care a fost platita de banca.

Bancpost este un alt jucator care a lansat anul acesta o oferta dedicata achizitiei de locuinte intr-un ansamblu rezidential. Finantarea se acorda in transe, pe parcursul a maxim 2 ani, in functie de stadiul de executie al lucrarilor, iar optional se poate opta pentru o perioada de gratie de pana la un an. Avansul minim necesar este de 15%, iar dobanda va fi mai mare cu un punct procentual decat cea standard, in perioada dintre acordarea primei transe si finalizarea imobilului, urmand ca dupa semnarea contractului de ipoteca costul sa scada cu 1%. Prin acest credit, Bancpost finanteaza achizitia de locuinte in aproape 20 de ansambluri rezidentiale, mare lor majoritate din Bucuresti: Edenia, Titan Residence, West Park, Sun Towers, Morilor Project, Serena, 11 iunie, Basarabia Residential, etc.

Alpha Bank, Piraeus Bank sau Unicredit Tiriac sunt alti jucatori importanti pe piata creditelor destinate cumpararii de imobile in noile ansambluri rezidentiale. Cei de la UniCredit au lansat un produs dedicat la finalul anului trecut, ce vizeaza apartamentele din ansamblurile finantate de banca: Carol Park, Orhideea Gardens, Tineretului Project sau NewTown Residential. Unul dintre cei mai importanti pasi pe acest segment l-a facut BCR, care a demarat o strategie ampla pentru dezvoltarea de parteneriate cu developerii de proiecte rezidentiale, ce permite acordarea de credite indiferent daca banca se implica sau nu in finantarea proiectului imobiliar. In acest sens, BCR a deschis mai multe centre imobiliare, ce functioneaza la nivelul intregii tari. 

Bogdan Popescu

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro