credius.ro

Anul viitor aduce schimbari importante pe piata asigurarilor auto

13 noiembrie 2008

In contextul actualei crize financiare, arbitrul asigurarilor a decis sa intreprinda mai multe masuri menite sa imbunatateasca situatia pe piata asigurarilor auto din Romania, atat pentru companiile de asigurari, cit si pentru asigurati. Astfel, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a solicitat introducerea unei prevederi legislative, potrivit careia politele de raspundere civila auto obligatorie (RCA) sa fie emise si in sistem electronic din 2009, iar incepand cu  anul 2010 acest lucru sa fie obligatoriu. Tot de anul viitor, companiile de asigurari vor avea posibilitatea sa emita, detinatorilor de polite RCA si CASCO, documente de introducere in reparatie a vehiculelor. De asemenea, incepand cu data de 1 ianuarie 2010, pe piata asigurarilor va fi introdus sistemul "bonus malus" in tarifarea asigurarilor RCA. 

“Incepand cu 1 ianuarie 2009, detinatorii de polite CASCO nu vor mai fi obligati sa treaca pe la politie pentru intocmirea actelor constatatoare in cazul accidentelor usoare, fara victime, soldate doar cu avarierea masinii personale, atat pentru pagubele dintr-un accident de circulatie, cat si pentru cele cauzate in alte imprejurari. Cat priveste constatul amiabil cu privire la politele obligatorii de asigurare pentru RCA, acestea  vor intra in vigoare cel mai probabil de la 1 iulie 2009”, a declarat presedintele  CSA, Angela Toncescu.

Domnia sa a explicat ca, in prezent, CSA asteapta aprobarea oficiala de la reprezentantii Comisiei Europene in ce priveste formularul de constat amiabil. Constatul amiabil pentru accidentele rutiere usoare presupune ca soferii implicati in avarierea masinilor sa-si rezolve problemele legate de daune prin intelegere reciproca si prin intermediul societatilor de asigurarea unde au incheiat polite. “Dupa aprobarea CE mai este nevoie de o perioada de 90 de zile pentru ca  asiguratorii sa incheie un protocol pentru stabilirea dreptului la despagubire pentru propietarii sau utilizatorii vehiculelelor implicate in accident si sa pregateasca personalul pentru aplicarea tuturor reglementarilor. Imediat ce vom primi aceasta aprobare, CSA este pregatita in orice moment sa transmita spre publicare in Monitorul Oficial normele privind constatul amiabil”, a spus Toncescu.

Totodata, CSA a decis limitarea comisioanelor platite de asiguratori tutror intermediarilor care vand polite RCA la maximum 15% din valoarea primei incasate. Aceasta decizie a fost luata, in contextul actualei crize financiare, pentru ca asiguratorii sa aloce o suma mai mare primei de risc. Pana in prezent valoarea primelor incasate de acestea se situeaza la nivelul de 30-35% din primele incasate. De asemenea, CSA a stabilit ca asiguratorii nu pot acorda reduceri mai mari de 25% fata de pretul de baza notificat Comisiei, cu exceptia reducerilor acordate pensionarilor si persoanelor cu deficiente locomotorii. Asiguratorii vor putea modifica limitele de despagubire si tarifele de prima notificate Comisiei dupa cel putin trei luni de la ultima modificare. In ceea ce priveste, sistemul “bonus-malus”, reprezentantii CSA au explicat ca prima de asigurare poate fi redusa (bonus) daca in anul anterior asiguratul nu a avut daune, sau poate fi marita (malus) daca asiguratul are daune.

CSA a decis si modificarea normelor potrivit carora activele lichide, dupa care se stabileste coeficientul de lichiditate a asiguratorului, se evalueaza la valoarea lor de piata, iar daca acesta scade sub nivelul minim admis, firma trebuie sa prezinte CSA explicatii privind cauzele diminuarii. In prezent, activele lichide sunt calculate la valoarea lor din situatiile contabile. “Noile prevederi ne vor permite identificarea mai din timp a eventualelor probleme generate de riscul de piata si, in consecinta, va fi posibila o reactie mai rapida in luarea tuturor masurilor care se impun pentru protejarea asiguratilor”, a adaugat Toncescu.

Toncescu a mentionat ca toate aceste schimbari nu vin decat sa contracareze daunitatea si ca acest lucru nu va duce la majorarea costurilor politelor de asigurare.”Nu cred ca preturile se vor majora la nivelul vehiculat in piata. Cresterile vor fi nesemnificative, poate pana la 10%. Si anul trecut s-au vehiculat majorari ale tarifelor la politele RCA, care nu s-au concretizat”, ", a declarat presedintele CSA. Pe piata se vehiculeaza ca asiguratorii vor opera anul viitor cresteri ce se vor situa intre 20% si 50%.

Potrivit vicepresedintelui CSA, Constantin Buzoianu, valoarea daunei medii platite pentru RCA a crescut in primele noua luni ale acestui an cu 20,6%, fata de aceeasi perioada a anului precedent, pana la 3.539 lei. Astfel, in primele 9 luni ale anului, numarul dosarelor de daune RCA a urcat cu 15%, pana la 254.495, fata de 221.001 dosare in 2007. Totodata, numarul politelor RCA valabile inregistrate in baza de date CEDAM, era la sfarsitul lunii septembrie de 3,447 milioane, in crestere cu 3,5% fata de finele lui septembrie 2007. Gradul de acoperire in asigurari RCA a parcului auto din Romania a fost de aproximativ 85%, fiind similar cu cel de anul trecut.  Prima medie achitata pentru politele RCA, in aceasta perioada a fost de aproximativ 290 de lei, fata de 260 lei in 2007.

“Volumul de prime RCA a avut o crestere de 18% in primele 9 luni, fata de aceeasi perioada a anului anterior, datorita majorarii numarului de contracte incheiate, cat si ca urmare a cresterii tarifelor practicate de catre asguratori”, a spus Buzoianu. El a adaugat ca valoarea despagubirilor acordate in primele noua luni din 2008 a crescut cu 50% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in special din cauza cresterii numarului de accidente inregistrate.

La randul sau, directorul general al Allianz- Tiriac Asigurari si presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare, Cristian Constantinescu a mentionat ca sunt unii asiguratori care merg la CSA pentru a solicita anumite reglementari, insa CSA ar trebui sa se concentreze la nivelul macro al ficarui asigurator, deoarece la nivel micro este in imposibilitate de a stabili un control efectiv. El a mai mentioant ca in 2007, piata asigurarilor a inregistrat o pierdere neta de aproximativ 76 milioane euro datorita subevaluarii rezervelor tehnice ale companiilor.

“Sunt pesimist in ceea ce priveste rezultatul pietei si in acest an. Datorita pierderilor de pe piata asigurarilor, actionarii societatilor de asigurari ar trebui sa vina in 2009 cu un aport de capital, de peste 200 milioane euro, insa nu cred ca exista acesti bani”, a mentionat Constantinescu. In primele 10 luni ale acestui an companiile au primit capital in valoare de 150 milioane euro. Constantinescu a recomandat companiilor sa nu se mai bata pentru cota de piata, ci sa se concentreze pe un business profitabil.

Ludmila Cucia  

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro