credius.ro

Antrenorii financiari va pot ajuta sa obtineti credite ceva mai ieftine

9 iulie 2008

Cea mai noua firma intrata pe piata brokerajului de credite, Ipoteci Direct, si-a propus sa fie „trainerul personal” al clientului in lumea bancara, care il antreneaza sa acceseze creditul care i se potriveste. Si asta, dupa cum ne-a invatat piata autohtona a intermediarilor de credite, fara nici un cost pentru client, brokerii obtinand castig din comisioanele oferite de banca. Mai mult, arata directorul general al Ipoteci Direct, Vlad Ardeleanu, clientul poate beneficia de dobanzi prferentiale daca apeleaza la serviciile companiei, mai bune decat cele pe care le ofera banca la ghiseu. Ipoteci Direct colaboreaza in acest moment cu 14 banci, iar cu una dintre ele ofera astfel de discounturi de cost pentru clientii adusi de companie.

„Tendinta bancilor de a acorda reduceri de dobanda brokerilor de credite cu care lucreaza si clientiilor acestora se va accentua in urmatorii ani, pe masura ce volumul de credite intermediate de aceste companii va creste”, declara Ardeleanu.

Ipoteci Direct functioneaza din mai anul acesta si se plaseaza pe piata creditelor garantate cu ipoteca, respectiv de nevoi cu ipoteca si ipotecare. Compania intermediaza astfel de imprumuturi de la BCR, BRD, Alpha Bank, Bancpost, Banca Transilvania, Piraeus Bank, UniCredit Tiriac, Raiffeisen Bank, Volksbank, Banca Romaneasca, Credit Europe Bank, Romexterra, ATE Bank si Leumi Bank. „Acoperim zona bancilor care au o oferta buna in zona creditelor cu ipoteca, insa pe viitor vrem sa colaboram cu toate bancile de retail din piata, pentru a avea la dispozitie paleta intreaba de oferte de creditare”, declara directorul Ipoteci Direct.

In prezent, piata romaneasca a creditelor intermediate de consultanti este foarte redusa, cu mult in urma altor tari din UE. Numai 4% din imprumuturi cu ipoteca sunt accesate prin brokeri in Romania, in timp ce in Polonia ponderea este de 22%, iar in Europa de Vest de 70%. Cei de la Ipoteci Direct estimeaza ca acest procent va urca in Romania undeva la 8% anul viitor, pentru a ajunge la 20% in 2012. In tarile dezvoltate, clientii considera ca a te duce direct la banca pentru un credit este „o pierdere de timp”, arata Ardeleanu, in conditiile in care produsele bancare au ajuns foarte sofisticate, iar alegerea necesita ajutorul unui consultant de specialitate.

Un alt aspect ce diferentiaza piata de la noi este costul creditelor, sensibil mai mare decat in alte tari din UE. Astfel, arata specialistii de la Ipoteci Direct, dobanda anuala efectiva medie pe cele mai bune cinci oferte de credite ipotecare de la noi este de 9%, in timp ce o analiza similara in Polonia da o dobanda cu doua puncte procentuale mai mica, de 7%. Pe termen mediu insa vom asista la o reducere a marjelor de profit ale bancilor si ale costurilor creditelor, cu 1,5-2 pp.

In cele doua luni de functionare, Ipoteci Direct a intermediat credite de aproape 2,8 mil. euro, pana la sfarsitul anului obiectivul fiind atingerea unui volum de imprumuturi de 18 mil. euro. In orizontul anului 2012, compania vrea sa ajunga la o valoare a creditelor cu ipoteca intermediate de 600 mil. euro si o cota de 8% din piata acestui tip de imprumuturi. In acest sens, compania vrea sa isi deschida in urmatorii 4 ani 16 centre ipotecare, anul acesta urmand sa numere 3. Pentru 2009, focusul va fi pe dezvoltarea in orasele importante ale tarii. Pe langa extinderea teritoriala, compania va construi o echipa de consultanti, pentru inceput urmand a fi recrutati doar oameni cu experienta, care au lucrat in domeniul bancar. Echipa ar urma sa ajunga la 100 de oameni in 2012.

„Daca in acest moment strategia a fost recrutarea doar a persoanelor cu experienta in industrie, urmatorii pasi sun recrutarea inclusiv a unor persoane tinere, care vor beneficia de cursuri intense de pregatie”, a declarat Vlad Ardeleanu.

Ipoteci Direct este initiativa unui grup de antreprenori cu experienta. Este vorba despre Adam Niewinski, fondatorul celei mai mari retele de consultanti din Polonia, Expander, Greg Krasnov, fondatorul celei mai mari banci de consumer lending din Ucraina, Catalin Breaban, vicepresedintele pentru Europa Centrala si de Este a fondului de investitii The Carlyle Group, antreprenorilor romani Valenti Cerna, Dan Lazureanu, Octavian Otima si Vlad Ardeleanu, acesta din urma fiind cofondator al lantului de retail Artima si fost director general Ozone Laboratories Polonia. 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro