ANPC va avea voie sa controleze bancile in cazul creditelor acordate populatiei

ANPC va avea voie sa controleze bancile in cazul creditelor acordate populatiei

Astazi, Guvernul a aprobat ordonanta de guvern ce vizeaza modificarea unor acte normative in domeniul protectiei consumatorului si care se refera in principal la serviciile financiare, a anuntat presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, Dan Vlaicu. Noile reglementari vizeaza sporirea increderii consumatorilor in contractele pe care le incheie cu furnizorii de servicii financiare bancare si

Astazi, Guvernul a aprobat ordonanta de guvern ce vizeaza modificarea unor acte normative in domeniul protectiei consumatorului si care se refera in principal la serviciile financiare, a anuntat presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, Dan Vlaicu. Noile reglementari vizeaza sporirea increderii consumatorilor in contractele pe care le incheie cu furnizorii de servicii financiare bancare si nebancare.

Legea interzice institutiilor de credit introducerea de noi comisioane pe parcursul derularii contractului fara acordul consumatorului. De asemenea, bancile vor fi obligate sa calculeze dobanda variabila in functie de indicii de referinta ai pietei, independenti, iar in contracte trebuie precizata si formula concreta in functie de care se modifica acesti indici de referinta.

"Nu pot fi modificate clauzele contractuale cu privire la costuri, fara acceptul expres al consumatorului", a mai precizat Vlaicu.

Seful ANPC a precizat faptul ca, in vederea aplicarii acestei legi, institutia pe care o conduce va prelua atribuţia de control de la Banca Nationala in cazul legii creditului de consum si legii creditului ipotecar.

Noua lege se va aplica de la inceputul anului viitor. "Aceste reglementari vor intra in vigoare la 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, astfel incat, din ianuarie 2009 vor fi reguli mult mai clare, transparente, simple in relatia intre client si o societate financiară bancara sau nebancara", a declarat Vlaicu. 

Bogdan Popescu

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos