credius.ro

Andreas Treichl: Banca Austriei trebuie sa convina cu bancile centrale asupra masurilor pe care le propune

28 noiembrie 2011

Orice regelementare din partea Bancii Nationale a Austriei va trebui agreata cu bancile centrale din tarile vizate, afirma directorul general al Erste Bank, Andreas Treichl, adaugand ca imbunatatirea lichiditatii trebuie realizata intr-o maniera inteligenta, fara sa afecteze cresterea din regiune. "In principiu, a solicita sistemului bancar din Europa Centrala si de Est sa se asigure ca situatia lichiditatii bancilor si a tarilor se imbunatateste este un lucru benefic. Cu asta suntem de acord si, in acest punct, suntem total in linie cu Banca Nationala a Austriei. Dar este ceva ce trebuie facut foarte atent si foarte inteligent. Daca cititi cu atentie declaratia bancii centrale, veti vedea ca ei includ faptul ca pentru anumite credite din aceste tari, respectiv infrastructura si alte alte proiecte, finantarea va continua sa fie in euro, si, desigur, aceste resurse in euro trebuie aduse in Romania (...) A fost un punct foarte important pentru noi, iar banca centrala a fost de acord", a spus Treichl intr-un interviu telefonic acordat MEDIAFAX.

Desi se declara in favoarea principiilor enuntate de reglementatorii austrieci, intarirea cerintelor de capital si un mai bun management al lichiditatii, seful Erste spune ca bancile nu si-au dat acordul pe propunerile Bancii Austriei asa cum au fost date publicitatii.

Banca Nationala a Austriei a emis saptamana trecuta o serie de instructiuni prin care conditioneaza avansul creditarii la subsidiare de cresterea refinantarilor locale, in principal prin depozite, dar si prin emisiuni pe piata locala si fonduri de la institutii supranationale precum Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) sau Banca Europeana pentru Investitii.

Astfel, susbsidiarele care sunt expuse in mod deosebit trebuie sa se asigure ca raportul dintre noile imprumuturi si refinantarea locala (raportul dintre credite si depozite incluzand refinantarea locala) sa nu depaseasca 110%, ceea ce echivaleaza cu posibilitatea de a finanta cu un euro o sucursala daca aceasta atrage 10 euro din piata locala.

"Am solicitat Bancii Nationale a Austriei ca orice masura sa fie discutata si sa fie in total acord cu bancile centrale care ar urma sa fie afectate de eventualele decizii (...) Ceea ce sper foarte mult este ca, dupa aceste declaratii, bancile centrale din regiune vor sta impreuna sa lucreze la o solutie buna pentru totata lumea. Pentru ca ceea ce are nevoie regiunea, inclusiv Romania, pentru anii urmatori este o sansa de a creste, si aceasta sansa trebuie sa fie oferita de catre banci", a continuat Treichl.

intrebat daca propunerea enuntata de Banca Nationala a Austriei nu incalca prevederile Tratatului UE in ceea ce priveste libera circulatie a capitalurilor, directorul Erste Bank a spus ca n-ar merge atat de departe, dar a aratat ca multe tari din Europa au reactionat intr-un mod protectionist.

"Din nefericire, acum vedem o serie de evolutii in UE care sunt complet in opozitie cu scopul pentru care a fost contruita Uniunea Europeana. Suntem in criza, iar in aceasta criza vedem o puternica tendinta in toate tarile europene de a se inchide si de a se asigura ca totul este bine in interior. Aceste tari care au suficiente lichiditati incearca sa le blocheze si sa se asigure ca aceste liciditati nu vor migra in tari care au lichiditate scazuta. Cred ca aceasta este problema reala pe care o avem in Europa", a adaugat Treichl.

in opinia oficialului Erste Group, problemele din Europa nu vor putea fi rezolvate decat prin conlucrarea politicienilor, bancheriialor si reglementatorilor.

"Trebuie sa se aseze si sa lucreze impreuna si nu unul impotriva celuilalt. Asta este valabil pentru toate cele trei categorii. Regelementatorii nu trebuie sa ia masuri fara sa le agreeze cu bancherii si politicienii. Politicineii trebuie sa nu actioneze impotriva bancherilor, iar bancherii nu trebuie sa actioneze impotriva politicienilor. Aceast lucru este esential pentru moment. Aceste trei profesii trebuie sa lucreze impreuna acum. Daca n-o vor face, problemele din Europa si din Romania sau alte state nu vor fi rezolvate", a conchis Treichl.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro