Analiza soc in WSJ: Bancile din Europa de Est ar trebui renationalizate

Analiza soc in WSJ: Bancile din Europa de Est ar trebui renationalizate

Guvernele din Europa de Est trebuie sa gaseasca o alternativa la actualul sistem de dominare a capitalului bancar de catre institutiile de credit din Vest, scrie Wall Street Journal (WSJ) intr-o analiza a relatiei de subordonare a bancilor din regiune fata de creditorii occidentali, pe care o califica drept un "accident istoric". "Intrebarea pe care

Guvernele din Europa de Est trebuie sa gaseasca o alternativa la actualul sistem de dominare a capitalului bancar de catre institutiile de credit din Vest, scrie Wall Street Journal (WSJ) intr-o analiza a relatiei de subordonare a bancilor din regiune fata de creditorii occidentali, pe care o califica drept un "accident istoric". "Intrebarea pe care si-o pune toata lumea acum este ce se va intâmpla cu bancile, insa chestiunea nu este nicaieri mai importanta decât in Europa centrala si de est", noteaza cotidianul american, intr-o analiza intitulata "Dismantling banking new Iron Curtain (Caderea noii cortine de fier – cea din sistemul bancar)". in analiza se pune problema dezechilbrului total intre interesele tarilor din Europa de est unde sistemele bancare sunt dominate de banci occidentale si cele ale tarilor din Occident, unde este sediul acestor creditori. in nicio parte a lumii nu mai exista o asemenea situatie in care economiile sa fie la mâna unor sisteme bancare provenite din tari din alta regiune a globului.

Piata creditelor din regiune este dominata la un nivel nemaintâlnit pâna acum de banci cu sediul in cu totul alta parte a lumii, si aproape mereu in Europa de Vest. Acesta reprezinta intr-o oarecare masura un accident istoric, scrie WSJ., citat de Ziarul Financiar.

…………….

Cele mai dese scenarii prevad fie lipsa de finantare a bancilor, pe masura ce vor fi nevoite sa accepte stergerea unor datorii ale statelor din zona euro, fie relaxarea situatiei din Grecia, tensiunile actuale fiind doar o criza temporara de incredere iar programul normal se va relua in scurt timp. Un al treilea punct de vedere este totusi ca problema finantarilor din Europa Centrala si de Est este extrem de fragila, chiar daca acest moment al crizei se va dovedi a fi doar temporar. "Probabil ca nue bine sa tii toate ouale intr-un singur cos, iar un parteneriat mixt va face piata mai putin volatila", opineaza WSJ.

Guvernele din Europa centrala si de est trebuie sa gaseasca alternative la actualul sistem, sustine ziarul american. Fie vor incerca sa nationalizeze o parte din bancile vândute, fie vor incuraja dezvoltarea institutiilor ramase, daca mai exista. in unele cazuri vor trebui sa o ia din nou de la zero.

 

 

ZF

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos