credius.ro

Analiza pietei bancare 2010

16 martie 2011

Piata bancara romaneasca a fost marcata in 2009 si 2010 de o temperare a activitatii bancare si de o schimbare a orientarii bancilor de la expansiune rapida si, in principal, obiective cantitative, catre o orientare preponderent calitativa in ceea ce priveste strategia, reteaua de sucursale, portofoliul de produse sau controlul costurilor, se arata intr-un studiu realizat de Ensight Management Consulting la inceputul acestui an. "Obiectivul studiului a fost analiza evolutiei pietei pe parcursul ultimilor ani si identificarea unor posibile tendinte viitoare pe termen scurt si mediu. Analiza a fost realizata atat la nivel de Europa Centrala si de Est (ECE), pentru o mai buna intelegere a situatiei Romaniei in contextul ECE, cat si la nivel local, pentru a analiza piata interna si competitia", noteaza Adriana Miu, Senior Consultant Ensight Management Consulting, in materialul citat. Va prezentam in continuare cateva concluzii ale analizei Ensight Management Consulting, care poate fi vizualizata in intregime aici.

Evolutia recenta a activelor bancare nete a confirmat tendinta de moderare a activitatii bancare. Astfel, anii de crestere anuala mare a activelor bancare nete agregate au fost inlocuiti in 2009 de o scadere cu -1%5 (ajungand la 78.9 mld Euro) fata de valorile din 2008, si de o crestere usoara de 2.2% in 2010, ajungand la valoarea de 79.8 mld Euro6 . Intermedierea financiara ramane la un nivel scazut in comparatie cu valorile UE, si in ceea ce priveste ponderea in PIB.

 

Evolutia activelor bancare totale (miliarde Euro)

Tendinte
Click pe imagine pentru a o mari

Graficul 2
Sursa: BNR 2009, 2010, INS, analiza Ensight Nota: CAGR (Compounded Annual Growth Rate) – Rata anuala compusa de crestere

In ceea ce priveste creditele neguvernamentale (gospodarii si societati nefinanciare), ritmul ridicat de crestere observat pana in anul 2008 a fost inlocuit de o contractie in 2009 si 2010, in termeni reali. De asemenea incepand cu anul 2009, expunerea pe creditului guvernamental a crescut in comparatie cu nivelurile din anii precedenti. Astfel, in termeni reali, ritmul de crestere a creditelor in RON a atins valori negative in mai 2009, aceasta tendinta mentinandu-se si pe parcursul lui 2010. Creditele in valuta au avut o dinamica diferita a ritmului de crestere in termeni reali, si au atins valori negative in ianurie 2010, reluand cresterea pozitiva, dar redusa, abia catre a doua jumatate a anului. Contractia s-a datorat atat unei oferte reduse a bancilor (cresterea aversiunii la risc), precum si unei cereri reduse datorita conditiilor economice nefavorabile (somaj, scaderea venitului disponibil etc.), deprecierii/ volatilitatii RON la inceputul lui 2009, precum si costurile ridicate de finantare.

 

Rata anuala de crestere, credite neguvernamentale, valori reale

Tendinte
Click pe imagine pentru a o mari

Graficul 3

Sursa: BNR 2010, INS, analiza Ensight


Depozitele si-au continuat cresterea, desi in 2010 au inregistrat un ritm mai lent decat in 2009, in valori nominale. Depozitele in RON au reprezentat 64% din totalul depozitelor in 2010, inregistrand o usoara crestere a ponderii comparat cu 2009 . Unele dintre cele mai mari volume de depozite au fost atrase de BCR si BRD, urmate de banci precum CEC Bank, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, UniCredit Tiriac Bank, Bancpost, Alpha Bank etc. Ratele medii ale dobanzilor au avut un trend descendent, dupa nivelurile ridicate din 2008, atat pentru credite, cat si pentru depozite, cu o dinamica diferita in functie de valuta.

Piata din Romania prezinta un potential mare de crestere in ceea ce priveste gradul de penetrare a cardurilor pe piata, cu atat mai mult cu cat in ultimii 2 ani numarul cardurilor valide de credit si de debit a avut o tendinta de scadere. BCR, BRD, Raiffeisen Bank si Banca Transilvania au emis cele mai multe carduri in 2010 (peste un milion de unitati fiecare) . In a doua jumatate a anului, o rata de crestere ridicata a portofoliului de carduri a fost inregistrata de asemenea de banci precum Alpha Bank, CEC Bank, UniCredit Tiriac Bank, ING Bank. Asadar, bancile incurajeaza utilizarea cardurilor prin lansarea de noi produse, campanii de promovare, premii etc. sau prin introducerea de noi tehnologii (ex. tehnologia contactless).

Potrivit analizei Ensight Management Consulting, activele nete totale ale bancilor din Top 10 au reprezentat 78.4% din totalul sistemului bancar in 2009. Din punct de vedere al competitiei si al activelor nete , in 2010, BCR si BRD au ramas cei mai mari jucatori, urmati de Raiffeisen Bank care a reusit sa urce pe locul 3 de pe locul 7 in 2009, in functie de cota de piata. CEC Bank de asemenea a reusit sa-si mareasca cota de piata (6.35%) in 2010, urcand pana pe locul 4. Cu o evolutie buna a portofoliului de credite, Banca Transilvania a continuat sa castige cota de piata dupa o evolutie similara si in 2009, urcand pe locul 5. Atat Alpha Bank, cat si UniCredit Tiriac Bank au pierdut cota de piata, coborand pana pe pozitia 6, respectiv 7. Afectata semnificativ pe segmentul de retail, Volksbank a pierdut cota de piata in 2009 si a continuat cu aceeasi tendinta si in 2010, pierzand locul 3 si ajungand pe locul 8 (5.78% cota de piata). Mai mult, Grupul a anuntat de curand ca ia in considerare vanzarea Volksbank International AG – divizia care gestioneaza operatiunilor din ECE, si VB-Leasing International Holding GmbH . Decalajul dintre ING Bank si Bancpost s-a marit in continuare, intrucat ING Bank si-a sporit activele nete totale in 2010 pana la o cota de piata de 3.52%, in timp de Bancpost a pastrat o tendinta descendenta (3.94% cota de piata).

"In aceste conditii, printre principalele tendinte pe termen scurt si mediu ale sistemului bancar romanesc se numara repozitionarea bancilor mici catre tintirea unor segmente de nisa, o potentiala consolidare a activitatilor bancare, concurenta sporita pentru clientii „buni” sau cresterea gradului de penetrare a cardurilor. In concluzie, probabil anul 2011 va fi de asemenea o provocare pentru sistemul bancar romanesc. Totusi, jucatorii de pe piata care vor analiza si aborda riscurile si isi vor adapta strategiile si operatiunile, vor fi capabili sa reduca din presiunea contextului actual si sa profite de viitoare oportunitati", concluzioneaza Adriana Miu, Senior Consultant Ensight Management Consulting.
 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro