credius.ro

Analiza: evolutia pietei bancare in urma scumpirii Euribor

8 aprilie 2011

Decizie istorica luata de BCE. Institutia a hotarat, pentru prima data in ultimii 3 ani, sa majoreze dobanda de politica monetara pentru a lupta cu inflatia din tarile dezvoltate ale Europei. Citeste cum ne afecteaza pe noi, romanii, aceasta modificare!

Zi importanta pentru cei care au imprumuturi in euro de la banci. Si asta pentru ca Banca Centrala Europeana a decis sa inaspreasca politica monetara si sa ia o decizie asteptata de majoritatea analistilor – aceea de a creste dobanda cheie.

Automat, dobanzile pentru creditele in valuta vor incepe sa creasca, odata cu indicele dupa care ele se calculeaza - EURIBOR. In aceste conditii, daca leul nu se mai intareste, ar putea exista probleme la plata reatelor pentru din ce in ce mai multi romani.

Creditele in Euro devin tot mai scumpe, depozitele – mai rentabile

Pentru fiecare roman in parte, majorarea dobanzilor la credite are efecte imediate si importante. In primul rand, creditele vor fi mai greu de luat si asta va fi cosntitui o frana si mai mare in calea reluarii consumului.

BCE alege insa sa puna bariere inflatiei din Germania si Franta, unde cresterea economica s-a reluat si unde economia deja duduie, astfel ca euro s-a devalorizat cu 2,4% in primul trimestru din acest an si presiunile continua.

Majorarea dobanzii cheie cu 0,25% vine dupa 3 ani in care BCE a mentinut-o neschimbata la nivelul minim record de 1%.

Cu cat se scumpesc creditele?

Daca aveti imprumuturi in moneda europeana, a caror dobanda este variabila, inseamna ca aceasta creste odata cu indicele EURIBOR care va poate modifica, la 3, 6 sau 12 luni, valoarea ratei pe care o aveti de platit.

Notiunea de EURIBOR se foloseste doar in cazul creditelor in euro, si este acronimul denumirii englezesti: „EURo InterBank Offered Rate” - rata dobanzii practicata pe piata bancara europeana, in cazul platilor in euro.

Acest indice a inceput sa creasca inca de acum doua luni, iar fata de nivelul de la inceputul anului deja s-a dublat. Majorarea dobanzii cheie il va duce si mai sus, daca acesta este acum la valoarea de 1,57% la 6 luni si de 2% la 12 luni – probabil vom asista la o crestere de 20-25% in ambele cazuri.

Partea buna in aceasta perioada este ca, momentan a scazut cursul de schimb si leul s-a intarit in fata euro asa ca miscarea se contra-balanseaza.

Cresterea indicelui EURIBOR si implicit a ratelor in urmatoarea perioada, ar putea respecta urmatorul scenariu. Daca am avea un credit de 50.000 euro pe 30 ani, a carui rata ar fi acum de aproximativ 280 de euro pe luna, analistii prognozeaza o rata de 300 de euro pana la sfarsitul anului.

SURSA

 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro