Analiza deciziei BNR: scaderea dobanzii, lovea inflatia

Analiza deciziei BNR: scaderea dobanzii, lovea inflatia

BNR a decis pastrarea dobânzii de referinta la nivelul de 6,25%, intr-o decizie asteptata, oferind insa pietei si o surpriza : scaderea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele denominate in valuta de la 25% la 20%. Eliberarea catre bancile comerciale a aproximativ 1 miliard de Euro ar avea rolul de a stimula creditarea, insa pe componenta sa

BNR a decis pastrarea dobânzii de referinta la nivelul de 6,25%, intr-o decizie asteptata, oferind insa pietei si o surpriza : scaderea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele denominate in valuta de la 25% la 20%. Eliberarea catre bancile comerciale a aproximativ 1 miliard de Euro ar avea rolul de a stimula creditarea, insa pe componenta sa in valuta. « Creditarea in valuta, aparent mai ieftina datorita dobânzilor atasate- mai mici decât la creditele in moneda nationala-, comporta insa riscuri pentru cei care obtin venituri in alta moneda decât cea in care trebuie sa ramburseze creditul. Leul trece acum printr-o perioada buna, dar ramâne de vazut daca in urmatorii doi-trei ani nu il asteapta si vremuri mai grele… e imposibil de prevazut. Atunci când Leul scade in fata Euro ratele devin mai dificil de rambursat. incurajarea creditarii in Euro in acest moment poate insemna riscuri sporite pe termen lung», a declarat Victor Safta, directorul general X-Trade Brokers.  

Leul a pierdut 1,2% fata de saptamâna trecuta, corectându-se dupa aprecierile agresive anterioare. Piata nu a reusit sa se apropie de minimul important de la 4,0375, generând un nivel de suport semnificativ in zona 4,07. O revenire a cursului spre 4,15 nu poate fi exclusa, urmata de o perioada de volatilitate.

Pe termen scurt, decizia Bancii Centrale pare cea mai corecta : scaderea dobanzii la Lei ar fi insemnat un pericol in privinta inflatiei, care ameninta sa depaseasca din nou anul acesta tinta de 3% plus un punct procentual. in acelasi timp dobânzi in scadere ar fi reprezentat un semnal negativ pentru cei care au mizat pe cumpararea de lei, ducând astfel la deprecierea cursului de schimb, anihilând in mare parte câstigul recent al Leului. Un Leu mai puternic diminueaza costul produselor de import si al serviciilor denominate in Lei, reducând presiunile inflationiste. BNR vizeaza astfel oferirea unui impuls economiei reale fara a accelera riscul inflatiei. Pe de alta parte, aceasta decizie marcheaza o sugestie implicita pentru cursul de schimb : BNR pare a ne spune ca Leul ar urma sa traverseze o perioada de stabilitate ori chiar o tendinta usoara de apreciere, din moment ce sunt stimulate imprumuturile in Euro.

"Privind dincolo de orizontul de timp apropiat, riscurile la adresa economiei globale sunt prezente, printre altele fiind vorba de pretul marfurilor si al petrolului, incetinirea economiei in China sau necesitatea unei politici monetare mai restrictive in SUA, care ar frâna economia  si ar trimite valuri de depreciere in intregul univers de active cu un grad ceva mai mare de risc (comparativ cu monedele « traditionale »), zona in care se afla- intr-o anumita masura si Leul. Leul a fost din nou in topul preferintelor speculatorilor in primele trei luni ale anului, dar acest lucru nu inseamna neaparat ca riscurile au fost cu totul depasite", a precizat Victor Safta.

 

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos