credius.ro

Analiza 2010: Romanii aleg sa inlocuiasca abonamentul cu asigurarea de sanatate. Avantaje, dezavantaje, costuri!

23 noiembrie 2010

Daca ai avea probleme de sanatate, ce ai alege: un abonament sau o asigurare medicala? Romanii au dat raspunsul: asigurarile de sanatate au crescut cu 123%. Serviciile medicale private ofera doua optiuni : o asigurare privata de sanatate sau un abonament la o clinica medicala particulara. Insa ce nu stiu multi, inca novici in domeniul sanatatii private, este diferenta dintre aceste doua servicii. Un abonament la o clinica este... doar un simplu abonament, care nu-ti acopera costurile unei eventuale spitalizari, sau boli cronice. In schimb, daca beneficiezi de o asigurare privata, ai parte de ingrijiri medicale in ce spital doresti, la ce medic alegi si iti este platita o indemnizatie pentru zilele de spitalizare.

Pornita de la zero in urma cu zece ani, piata serviciilor medicale private -adica incasarile clinicilor si spitalelor private - se ridica anual la 400 milioane de euro, adica circa 10% din cheltuielile totale de circa 4 miliarde de euro ale sistemului public de sanatate din Romania. Datele arata ca circa 400.000 de romani platesc un abonament la o clinica privata in acest moment, prin companie sau individual, potrivit  unei analize ZF.  Va intrebati pe ce merg banii romanior? Pe un abonament, care de cele mai multe ori, inseamna un set de analize si o consultatie generalista. Adica 24 de euro la medic sau 1700 de euro pentru o nastere, potrivit aceleiasi analize. In rest romanul nu mai are probleme? Trebuie sa stiti ca acest abonament este unul convenabil, numai daca va doriti un consult  ambulator.

Tendinta in 2010: romanii se indreapta spre asigurarile de sanatate!

Sa fie de vina starea jalnica a sistemului medical? Sau romanii vor sa fie tratati decent? Ieri am aflat ca romanii sunt decisi sa aschimbe trendul: nu mai vor sa platesca practic pentru nimic, ci opteaza pentru o asigurare! CSA anunta ca piata asigurarilor generale este in scadere cu peste 5%, cauzele fiind lesne de inteles pe timp de criza, insa printre randuri aflam de fapt vestea cea mare! In cazul asigurarilor de sanatate, au fost inregistrate cele mai mari cresteri, cresteri record pentru acest segment -  123,75%!

Conform unui studiu realizat de Mednet Marketing Research Center, asigurarile private de sanatate si abonamentele la clinicile private sunt primele doua beneficii pentru care angajatii ar opta la locul de munca.

De ce aleg romanii abonamentul in detrimentul asigurarii?

Directorul general al asiguratorului AIG Life, Theodor Alexandrescu, considera ca piata abonamentelor medicale este mai mare decat piata asigurarilor de sanatate datorita mai multor factori, pornind de la numarul mai mic de companii de asigurari de viata care ofera pachete de asigurare de sanatate comparativ cu numarul clinicilor medicale si ajungand la mediul legislativ din Romania, care pana acum nu a stimulat dezvoltarea acestui segment.

Un alt motiv pentru care abonamentele inregistreaza acest avant considerabil in fata asigurarilor tine si de momentul in care si-au facut aparitia pe piata romaneasca.

"Piata abonamentelor a inceput sa se dezvolte la sfarsitul anilor '90 in timp ce primele produse de asigurari de sanatate au aparut in anul 2005. Aceasta diferenta se reflecta si in totalul pietei pentru fiecare categorie", explica Sinziana Maioreanu, director general la Signal Iduna.

Cel mai mare dezavantaj al abonamentului: de cele mai multe ori clinica nu detine un spital propriu, iar ingrijirea se face numai la acest furnizor.

Cel mai mare dezavantaj al asigurarii: proasta mediatizare, informarea publicului! Multi considera ca pretul este prea mare, fara a cunoAste indeaproape aceste costuri si produse.

Costuri aproximative

Pentru o asigurare medicala poti sa achiti intre 17 si 355 de euro pe luna, dar tine cont, ca aceasta intra in vigoare la 3-6 luni dupa ce ai semnat contractul.

Pentru un abonament la o clinica privata platesti intre 10 si 70 de euro, depinde de tipul abonamentului ales, pentru care primesti o consulatie, un set de analize, (depinde de abonament - setul nu este complet) si in functie de banii plattiti - si reduceri la diferite analize detaliate, consultari la specialisti si abonamente stomatologice.

Ce alegi depinde de nevoile tale! Ai grija de tine si de banii tai!

Abonamentul la o clinica privata inseamna achiziatie unui pachet de servicii la o anumita clinica, pe cand asigurarea de sanatate acopera toate costurile (in limita unei sume asigurate) iar tratamentul nu este limitat la o singura clinica, asiguratorii avand parteneriate cu spitale din tara si pe tot globul pamantesc! Mai mult, se poate asigura intreaga familie! Peste toate aceste beneficii, asiguratorii pulseaza si ofera, dupa doi ani consecutivi, fara plati, reduceri masive, pentru al treilea an. Raportul dintre pret si beneficiile unei polite de asigurare este foarte mare, in cazul in care se produc riscurile asigurate, despagubirile putand ajunge la sume foarte mari in cazul unor polite cu acoperiri complexe.

Abonamentele au preturi fix pe an pentru un numar exact de servicii.

Piata asigurarilor azi

Potrivit analizei CSA, data ieri publicitatii, piata asigurarilor generale si de viata a scazut cu 5,1% in primele noua luni, la 6,32 miliarde de lei, pe fondul reducerii subscrierilor din asigurari generale cu 6,8%, la 5,1 miliarde de lei, in timp ce politele de viata au crescut cu 2,9%, la 1,22 miliarde de lei. Defalcat, in categoria asigurarilor generale, care au o pondere de 80,63%, cele mai mari cresteri le-au inregistrat politele de garantii - 90,46% si cele de raspundere civila a mijloacelor de transport naval - 57,67%.In cazul asigurarilor de viata, a caror pondere se situeaza la 19,37%, cele mai importante cresteri au fost inregistrate de politele de sanatate - 123,75%, asigu­rarile unit-linked - 18,94% si asigurarile de accidente - 18,76%. Societatile de asigurari au platit indemnizatii de 3,99 miliarde de lei, in scadere cu 10,08% fata de perioada similara din 2009.

 

Ana Roman

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro