Analistii din banci se unesc pentru a dialoga mai bine cu BNR si autoritatile

Analistii din banci se unesc pentru a dialoga mai bine cu BNR si autoritatile

Patru analisti de pe piata bancara romaneasca au fondat Asociatia Analistilor Financiar Bancari din Romania (AAFBR). Institutia si-a lansat activitatea oficial astazi si isi propune sa contribuie la imbunatatirea cadrului legislativ financiar-bancar, precum si la dezvoltarea culturii financiar-bancare romanesti. De asemenea, fondatorii asociatiei pledeaza pentru recunoasterea statutului juridic de analist financiar-bancar. Presedintele AAFBR este economistul

Patru analisti de pe piata bancara romaneasca au fondat Asociatia Analistilor Financiar Bancari din Romania (AAFBR). Institutia si-a lansat activitatea oficial astazi si isi propune sa contribuie la imbunatatirea cadrului legislativ financiar-bancar, precum si la dezvoltarea culturii financiar-bancare romanesti. De asemenea, fondatorii asociatiei pledeaza pentru recunoasterea statutului juridic de analist financiar-bancar. Presedintele AAFBR este economistul sef al BCR, Lucian Anghel, iar vicepresedinti sunt Florian Libocor (economist sef al BRD), Ionut Dumitru (economist sef al Raiffeisen Bank) si Radu Craciun (director de investitii la Interamerican Pensii Private).

Potrivit vicepresedintelui Florin Libocor: “obiectivele principale ale asociatiei sunt optimizarea cadrului legislativ financiar-bancar, constituirea unui scenariu in consens asupra principalilor indicatori macroeconomici si recunoasterea statutului juridic de analist financiar-bancar si nu incercarea de definire a functiei de analist financiar bancar”. 

Membrii fondatori au precizat ca AAFBR vrea sa creeze un parteneriat eficient si transparent cu institutiile financiar bancare din Romania si sa stimuleze comunicarea pe pietele financiare. In acest sens asociatia va propune organizarea unor dezbateri cu principalele organisme de reglementare financiar-bancare, precum BNR si Ministerul Economiei si Finantelor. “Asociatia doreste o imbunatatire a dialogului cu aceste institutii, care poate fi foarte constructiv, mai ales ca analistii si piata au nevoie de informatii de prima mana. Vor sa stie ce anume i-a determinat sa ia anumite decizii", a spus Ionut Dumitru. 

Totodata, membrii asociatiei au dezmintit speculatiile aparute in presa potrivit carora AAFBR si-a propus sa faca o concurenta Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), nefiind de acord cu pozitia acesteia. “Noi nu dorim sa concuram cu alte asociatii existente pe piata, ci sa dezvoltam un parteneriat constructiv cu acestea. Obiectivele AFFBR urmaresc o alta paleta de activitati decat cele ale ARB”, a declarat Anghel.

Asociatia va fi condusa de Consiliul Director format, initial, din cei patru membri fondatori. AAFBR va organiza activitati interne dedicate membrilor asociatiei, in cadrul carora vor fi dezbatute subiecte economice de larg interes, pentru ca ulterior sa poata face propuneri legislative, in vederea imbunatatirii cadrului normativ de activitate in domeniul financiar-bancar. De asemenea, vor fi organizate activitati publice in vederea dezvoltarii culturii financiar-bancare romanesti, sustine Lucian Anghel.

Presedintele AAFBR a explicat ca asociatia este deschisa tuturor institutiilor participante la viata social-economica romaneasca. “Avem in vedere o paleta larga de analisti si specialisti financiar-bancari, cum ar fi cei din domenii care vizeaza fondurile de pensii, societatile de administrare a investitiilor, de asigurari, leasing sau brokeraj, nu numai din sectorul bancar”, a declarat Anghel. Calitatea de membru a AAFBR poate fi dobandita de orice absolvent al invatamantului superior economic care a sustinut si promovat examenul de licenta, sau a absolvit invatamantul post universitar economic, a carui activitate curenta justifica apartenenta la asociatie. Aderarea la asociatie se poate face in baza recomandarii unui membru a acesteia si cu aprobarea consiliului director, plus o taxa anuala care in prezent este de 200 lei.

AAFBR este o organizatie profesionala non-profit si are drept scop sustinerea intereselor profesionale ale membrilor sai. De asemenea, asociatia urmareste protejarea si promovarea drepturilor membrilor sai privind exercitiul profesiei de analist financiar bancar si a intereselor legitime ale companiilor in cadrul carora isi desfasoara activitatea.

Ludmila Cucia

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos