credius.ro

Ai incredere in banci?

14 decembrie 2007

In ultima perioada, tot mai multe voci din sistemul financiar, atat bancheri comerciali, dar si oficiali ai Bancii Nationale, au ridicat problema increderii pe care jucatorii pietei bancare o transmit la nivelul clientelei, in primul rand persoane fizice. Astfel, cei care sustin existenta unei astfel de „rupturi” in relatia dintre cele doua parti vorbesc despre faptul ca bancile nu isi informeaza cum trebuie clientii in ceea ce priveste serviciile si produsele oferite.

"Pe fondul expansiunii uriase a numarului de agentii si sucursale ale institutiilor din sectorul bancar, a crizei de personal bine pregatit, precum si pe fondul luptei pentru castigarea cotei de piata, oamenii care solicita servicii bancare nu sunt bine informati sau sunt pacaliti de imagini ravisante ale produselor bancare. In acest context, clientii isi pierd increderea in banci pentru ca, fie au avut de platit comisioane de care nu stiau, fie dobanda la credit li s-a marit considerabil, pentru ca nu le-a fost explicat ce inseamna <dobanda variabila la credit>”, apreciaza Asmus Rotne, director general adjunct al ProCredit Bank Romani.

De asemenea, problemele generate de introducerea in Biroul de Credit ca rau-platnici a unor clienti care datorau sume ridicol de mici sau in urma modificarii de comisioane si taxe despre care nu au fost informatii, nu au darul de a incalzi sentimentul oamenilor vis-a-vis de banci. Critici la adresa manieriei in care bancile comerciale lucreaza si isi informeaza clientii au venit si din partea Bancii Nationale. „Bancile pot sa se laude, sa raporteze cote de piata, profituri, dar hai sa vedem pe ce se bazeaza: Cat de informat este publicul? Cati stiu de riscul valutar? Cat au pierdut cei care au luat credite in valuta in primavara sau vara? Cati stiu de riscul de dobanda, pentru ca dobanzile sunt variabile, si cat stiu de cum vor creste salariile?”, se intreba retoric in urma cu putin timp Valentin Lazea, economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei, care aducea insa in context si educatia financiara precara a populatiei. Oficialul BNR incerca astfel sa traga un semnal de alarma asupra faptului ca populatia se expune la riscuri tot mai mari, fara a cunoaste mare lucru despre ele, iar bancile nu par prea interesate sa le explice.

Desigur, astfel de opinii nu sunt noi. Presa a scris in multe randuri despre o lipsa de incredere a romanilor in banci, generata atat de practicile institutiilor creditoare, dar si de o lipsa a educatiei financiare la nivelul populatiei. De asemenea, forumurile de pe Internet si sectiunile de comentarii ale marilor publicatii sunt pline de opinii acide ale cititorilor la adresa bancilor. Pe de alta parte, se stie insa ca atat presa, cat si „forumistii” au tendinta de a exagera, mai mult sau mai putin, problemele. In acest context, va invitam pe dumneavoastra, cititorii BankingNews, sa ne spuneti cata incredere aveti in bancile din Romania, raspunzand la sondajul cu intrebarea „Ai incredere in banci?”, situat in partea din dreapta a site-ului.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro