Ai credit? Iata cum te afecteaza Noul Cod Civil

Ai credit? Iata cum te afecteaza Noul Cod Civil

Noul Cod Civil, care va intra in vigoare la data de 1 octombrie 2011, contine reglementari favorabile consumatorilor si va conduce la o flexibilizare a creditelor, insa exista si multe probleme legate de faptul ca acesta nu se va aplica decat contractelor incheiate dupa data mentionata. Astfel, contractele in derulare, vor fi reglementate de vechiul

Noul Cod Civil, care va intra in vigoare la data de 1 octombrie 2011, contine reglementari favorabile consumatorilor si va conduce la o flexibilizare a creditelor, insa exista si multe probleme legate de faptul ca acesta nu se va aplica decat contractelor incheiate dupa data mentionata. Astfel, contractele in derulare, vor fi reglementate de vechiul Cod Civil. Potrivit avocatului Gheorghe Piperea, acesta este un dezvantaj atat pentru clienti, cat si pentru banci, scrie Ziare.com.

Avand in vedere ca, in prezent, exista aproximativ 8 milioane de contracte de credit, de exemplu, impactul va fi urias. Gheorghe Piperea a explicat, pentru Ziare.com, care sunt problemele noului Cod Civil.

Care este cel mai mare dezavantaj al Codului Civil ce va fi aplicat de la 1 octombrie?

Un prim dezavantaj, pentru ambele parti, il reprezinta chiar un text din legea de punere in aplicare a Codului Civil, Legea 71/2011, care stabileste, intr-un articol 102, o regula absolut aberanta si care, dupa parerea mea, incalca Constitutia. Spune despre contractele care au fost incheiate de 1 octombrie 2011 ca raman sa fie reglementate, sub toate aspectele – interpretare, nulitate, efecte – de vechea lege.

Ganditi-va la o singura categorie, care reprezinta cam 8 milioane de contracte, cele de credit. Acestea vor ramane sa fie reglementate de Codul Civil vechi si de reglementarile speciale, poate chiar 25 de ani de acum inainte. De aceea, eu am numit acest Cod Civil vechi, care cica a murit, Codul Voldemort, pentru ca el, desi a murit, se regaseste in opt milioane de "horcrux-uri" (termeni preluati din filmele "Harry Potter" – n.r). Ceea ce inseamna, pentru banca, un efort logistic absolut urias, pentru ca va trebui sa aiba doua tipuri de contracte.

Va trebui sa se aplice, pentru contractele vechi, Codul Civil cu vechile proceduri, care sunt acum in vigoare. Cand vorbesc de procedura, nu inseamna o simpla coada de 10 minute, la banca, pentru a semna un contract. Este foarte complicat: sistem informatic, formulare etc.

Pentru a doua categorie de contracte, cele care vor fi incheiate de la 1 octombrie, trebuie facute alte formulare, alte proceduri, alte soft-uri informatice si asa mai departe.

 

Citeste integral interviul "Cum sunt afectati romanii care au credit de noul Cod Civil" pe Ziare.com

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos