credius.ro

Aglomeratie pentru pozitiile 3 si 4 din topul bancilor

15 martie 2007

Sase candidati pentru doua locuri. Raiffeisen Bank, UniCredit Tiriac, Banca Transilvania, Bancpost, Alpha Bank si CEC sunt cele sase institutii de credit care si-au trasat ca principal obiectiv pentru urmatoare perioada una dintre pozitiile 3 si 4 ale bancilor din Romania. Niciuna nu pare sa se teama de cealalta, tinta propusa fiind considerata de fiecare tangibila. O analiza la prima vedere ne arata ca patru din cei sase candidati se prezinta cu sanse reale la acest "examen". Ceilalti doi candidati, UniCredit Tiriac si CEC, nu par a avea aceleasi sanse. UniCredit Tiriac nu este preocupata de cota de piata, obiectivul fiind profitabilitatea, in timp ce la CEC tinta pare a fi mai degraba limitarea pierderilor din cota de piata.

La finalul anului 2006, situatia cotelor de piata in functie de active de la locul 3 in jos se prezenta astfel: ultimul loc al podiumului era ocupat de Raiffeisen Bank, cu o cota de 8%, pe 4 HVB Tiriac  (5,1%), pe 5 Banca Transilvania (4,7%), pe 6 Bancpost (4,5%), pe 7 ING Bank (4,2%), pe 8 Alpha Bank (4,2%), pe locul 9 CEC (4,1%) si pe 10 ABN Amro (3,1%).

Pozitia a treia a Raiffeisen Bank in sistemul bancar romanesc pare solida, cel putin pe o perioada de unul-doi ani. Banca a inregistrat anul trecut o reducere a cotei de piata cu 0,7 puncte procentuale, insa urmatoarea institutie in topul bancilor este la o distanta foarte mare, de 2,9 puncte procentuale. In ciuda scaderilor semnificative consemnate, cei de la Raiffeisen Bank nu par a fi ingrijorati. Banca nu a reactionat cu o strategie de contraatac, prin care sa redreseze situatia. In aceste conditii, este foarte probabil ca Raiffeisen sa continue sa piarda teren in fata altor banci mult mai agresive pe piata.

Este vorba in primul rand de Banca Transilvania, a carei cota de piata a urcat anul trecut cu 0,8 puncte procentuale, ajungand la 4,7%. Cei de la BT si-au propus in primul rand sa creasca cel putin in acelasi ritm ca pana cum si sa se mentina in fata competitorilor directi, Bancpost si Alpha Bank, banci cu o cota foarte apropiata si aflate pe un trend crescator. Oficialii Bancii Transilvania nu ascund insa faptul ca obiectivul de a se clasa pe unul dintre locurile 3-4 nu este imposibil de atins, in conditiile unei cresteri sustinute si a unei evolutii slabe ale Raiffeisen Bank si UniCredit Tiriac. De altfel, Banca Transilvania considera actuala conjunctura extrem de favorabila pentru o crestere accelerata, prin cooptarea clientilor de la bancile aflate in restructurari. "Credem ca in urmatorul an avem o fereastra in care putem creste mai rapid", declara directorul general al Bancii Transilvania, Robert Rekkers. In opinia oficialului BT, integrarea BCR in grupul Erste Bank si fuziunea HVB Tiriac cu Unicredit creeaza oportunitati Bancii Transilvania, care si-ar putea spori mai rapid decat inainte portofoliul de clienti.

Locul patru este o tinta foarte tangibila pentru Banca Transilvania, aflata la numai 0,4 puncte procentuale distanta. La sfarsitul anului trecut, pe aceasta pozitie se situa HVB Tiriac Bank, institutie rezultata anul trecut in urma fuziunii dintre HVB Bank si Banca Tiriac. Procesul de fuziune a generat insa pierderi importante in ceea ce priveste cota de piata pentru noua banca. Astfel, daca la finalul lui 2005 HVB Bank si Banca Tiriac controlau impreuna 7,4% din piata, la 31.12.2006 cota de piata a HVB Tiriac Bank era cu 2,3 puncte procentuale mai mica. La finalul anului trecut banca a intrat intr-un alt proces de fuziune, cel cu UniCredit, care este programat sa se finalizeze la jumatatea lui 2007. Prin insumarea cotelor de piata a celor doua banci, noua entitate, UniCredit Tiriac, ar trebui sa aiba o cota de 6,8%, cu care sa-si consolideze pozitia a patra din clasament. Daca tinem cont insa de experienta anului trecut, putem estima ca situatia nu va sta deloc astfel. Cota de piata a UniCredit Tiriac va fi cu siguranta semnificativ mai scazuta din cauza fuziunii, fiind posibil sa se reduca pana la un nivel la care sa piarda pozitia a patra.

Pentru Bancpost, obiectivul stabilit anul trecut, odata cu demararea procesului de restructurare, este ocuparea locului 3 in decurs de trei ani. In acest moment, banca se afla la distanta de doi ani de termenul stabilit si la 0,6 puncte procentuale de pozitia a patra din clasament. La finele lui 2006, cota de piata era de 4,5%, acelasi nivel inregistrat si la sfarsitul lui 2005. Bancpost a reusit anul trecut sa se redreseze, dupa ce inregistrase scaderi importante ale cotei, iar in a doua jumatate a anului 2006 sa accelereze puternic. Cota de piata a Bancpost s-a incadrat pe un trend ascendent in semestrul II al lui 2006, cand a crescut cu 0,3 puncte procentuale, de la 4,2% in iunie.

La Alpha Bank, obiectivele aprobate la Atena pentru piata romaneasca vizeaza atingerea la sfarsitul lui 2008 a unei cote de piata de 8%. Transpusa in situatia de la finalul lui 2006, aceasta cifra ar plasa Alpha Bank pe locul trei in piata bancara romaneasca. Datele BNR arata ca Alpha Bank a incheiat anul trecut cu o cota de piata de 4,2%, pe pozitia a opta in topul bancilor dupa active. Acest rezultat consemneaza o crestere cu 0,4 puncte procentuale a cotei de piata fata de 2005. Daca pe ansamblul anului evolutia a fost pozitiva, situatia nu s-a prezentat la fel de roz si in ultimele trei luni ale lui 2006, cand Alpha Bank a pierdut 0,2 puncte procentuale din cota de piata si locul 6 in favoarea Bancpost.

Cu sau fara privatizare, conducerea CEC si-a propus anul trecut sa ajunga pe locul 3 in maxim 5 ani. Intre timp privatizarea a esuat si banca a ramas la stat, ceea ce pune si mai mult la indoiala atingerea acestui obiectiv. In ultimii ani cota de piata a bancii a inregistrat scaderi continue, de la 6,9% in 2003 la 4,1% la sfarsitul lui 2006. CEC se afla intr-un amplu proces de restructurare, care pare a fi dat roade in ultimele luni ale anului trecut, cand cota de piata a dat unele semne de crestere. Pe ansamblul lui 2006 insa, pozitia in piata a bancii s-a diminuat cu 0,3 puncte procentuale, institutia coborand pe locul 9 in topul bancilor, foarte departe de ambitiile conducerii. Iar experientele trecutului in ceea ce priveste companiile administrate de stat nu ne ofera nici un motiv de optimism in privinta unei activitati eficiente.

Bogdan Popescu
[email protected]

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro