Afacerile pe care bancherii nu le vad cu ochi buni: turismul, imobiliarele si constructiile

Afacerile pe care bancherii nu le vad cu ochi buni: turismul, imobiliarele si constructiile

Perceptia bancilor privind riscul de nerambursare a creditului s-a imbunatatit in al doilea trimestru pentru companiile din energie, agricultura si industrie, iar bancile au adaugat pe lista celor mai riscante domenii firmele din turism, alaturi de cele din imobiliare si constructii. "In functie de dimensiunea companiei, perceptia privind riscul de credit asociat corporatiilor se afla

Perceptia bancilor privind riscul de nerambursare a creditului s-a imbunatatit in al doilea trimestru pentru companiile din energie, agricultura si industrie, iar bancile au adaugat pe lista celor mai riscante domenii firmele din turism, alaturi de cele din imobiliare si constructii. "In functie de dimensiunea companiei, perceptia privind riscul de credit asociat corporatiilor se afla pe un trend descendent pentru al doilea trimestru consecutiv. Din categoria IMM, microintreprinderile sunt in continuare identificate de majoritatea institutiilor de credit (in procent net de circa 50%) ca avand cel mai ridicat grad de risc", se arata intr-un sondaj realizat de BNR la nivelul sistemului bancar din Romania.

Potrivit sondajului, cererea de credite a companiilor la nivel agregat a scazut usor in perioada aprilie-iunie fata de primul trimestru, iar bancile anticipeaza ca in trimestrul al treilea cererea de finantare s-a mentinut la acelasi nivel.

in structura, cererea de credite pe termen scurt a fost in crestere atat pentru IMM, cat si pentru corporatii. in aceeasi perioada, solicitarile de credite pe termen lung nu au inregistrat schimbari.

Standardele de creditare, care implica analiza dosarelor de credit, s-au relaxat in al doilea trimestru, iar aceasta tendinta a urmat si in al treilea trimestru. in ceea ce priveste costul creditarii, bancile au continuat sa aiba un comportament mixt, in sensul ca au relaxat unii indicatori precum spread-ul ratei medii de dobanda fata de ROBOR la o luna, dar au crescut primele pentru creditele considerate mai riscante.

Referitor la creditarea populatiei, standardele de creditare au fost relaxate in trimestrul al doilea, atat in cazul creditelor de consum, cat si al creditelor ipotecare. Bancile autohtone au o atitudine mai putin restrictiva comparativ cu cele din zona euro, care anticipeaza continuarea inaspririi standardelor.

"Ciclul inaspririlor pare sa se fi incheiat, institutiile de credit anticipand continuarea tendintei de relaxare si in trimestrul al treilea, cu precadere in cazul creditelor pentru achizitii de locuinte si terenuri", se arata in sondaj.

Relaxarea standardelor de creditare este explicata de catre banci prin intensificarea concurentei din sectorul bancar, ca urmare a cererii modeste de credite din partea populatiei.

Cererea populatiei pentru credite destinate achizitiei de locuinte si terenuri s-a redus usor in trimestrul al doilea, intrerupand ciclul de cresteri inceput in trimestrul al treilea din anul trecut. Potrivit sondajului, evolutia nu va continua pe termen scurt, circa 80% din banci avand asteptari pozitive in ceea ce priveste cererea din perioada urmatoare.

Sondajul este efectuat trimestrial de BNR in lunile ianuarie, aprilie, iulie si octombrie si are la baza un chestionar (publicat in cadrul analizei din mai 2008) care este transmis primelor 10 banci alese dupa cota de piata aferenta creditarii companiilor si populatiei. Aceste institutii detin aproximativ 80% din creditare.

 

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos