credius.ro

Adoptarea euro si neputinta romanilor de a construi autostrazi

26 februarie 2009

Guvernul are o strategie pentru accelerarea intrarii Romaniei in zona euro inainte de 2014, este de parere premierul Emil Boc. "Da, ar trebui grabit acest proces. Este si in atentia Guvernului acest lucru. In Guvern avem deja o strategie pentru accelerarea inainte de 2014 a intrarii in zona euro", a precizat Boc, intrebat daca Romania ar trebui sa grabeasca procesul de aderare la zona euro. Declaratia premierului roman se inscrie in suita de puncte de vedere exprimate de primii ministri din Polonia si Ungaria, care au solicitat reguli mai flexibile in ceea ce priveste adoptarea euro, element considerat ca un posibil scut impotriva crizei globale. Chiar daca oficialii celor trei state est-europene scot in evidenta necesitatea adoptarii grabnice a monedei unice, in Romania exista si voci care cer analizarea in amanunt al procesului de trecere la euro. Una dintre aceste voci este cea a guvernatorului Bancii Nationale, Mugur Isarescu, care a atras atentia ca daca Romania nu este in stare sa construiasca autostrazi, atunci ii va fi greu sa adere la un "club cu reguli stricte" si a amintit de discutiile despre vulnerabilitatea zonei euro, in lipsa politicii fiscale unitare.

Isarescu a declarat miercuri, in fata a peste 600 de studenti ai Facultatii de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor, din cadrul Universitatii “Babes-Bolyai” din Cluj, ca la nivel mondial exista discutii care se refera tot mai des la vulnerabilitatea zonei euro. "Cand intri intr-un club, inainte de a intra in acel club trebuie sa respecti regulile clubului. Noi vorbim acum de largirea zonei euro, dar pe plan mondial se vorbeste si de dezintegrarea zonei euro pentru ca sunt tensiuni suficiente care apar", a afirmat guvernatorul BNR. Isarescu a amintit de economistul Milton Friedman, care nu dadea mari sanse de stabilitate zonei euro, din cauza ca nu avea o politica fiscala unitara, si a dat exemplu faptul ca nu exista intre tarile UE care au aderat la euro nici macar un impozit comun, deoarece statele nu au fost de acord. "Nu exista o singura taxa unitara, una singura. Si cand s-a facut propunerea de a introduce un impozit european stiti ce reactie a fost. Tarile au renuntat la un simbol al suveranitatii, care este moneda nationala, dar nu renunta la un singur impozit", a explicat guvernatorul BNR, amintind ca aceasta lipsa de politica fiscala unitara este o vulnerabilitate. Mugur Isarescu a spus ca aderarea Romaniei la zona euro ar fi un lucru bun, dar a subliniat ca statul trebuie sa respecte anumite reguli economice.

"Este bine sa intram in acest grup de protectie, dar inainte de a vorbi de acest grup de protectie trebuie sa stim daca putem sa indeplinim conditiile: sa avem un deficit bugetar mic, sa fie inflatia jos. Cand e sa le punem in practica, e mai greu. Cu alte cuvinte, o constructie monetara este la fel de dificila daca nu poate mai dificila – constructia monetara bazata si pe constructii fiscale – precum constructia unei autostrazi. Daca nu suntem in stare sa terminam o autostrada, cat de usor ne este noua sa intram in zona euro cu cuvinte goale? Nu de cuvinte este nevoie, ci de fapte", a spus Mugur Isarescu. Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei a mai atras atentia si asupra faptului ca nu exista doar avantaje in contextul aderarii la zona euro, fiind vorba si de scumpirea alimentelor, fenomen care a determinat tari precum Italia si Grecia sa ia in considerare iesirea din aceasta zona. Isarescu a amintit ca, momentan, tara noastra vinde paine la un pret de 3-4 ori mai mic decat cel din UE.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro