credius.ro

Administratorii de fonduri de pensii private trebuie sa aiba un capital de minim 5,5 mil. euro

12 aprilie 2007

Firmele care intentioneaza sa devina administratori de fonduri de pensii administrate privat (pilonul II) si facultative (pilonul III) trebuie sa detina un capital social reprezentand echivalentul in lei a minim 5,5 milioane euro, potrivit unui proiect de norma al autoritatii de reglementare.

Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a prezentat pentru dezbatere publica, miercuri, proiectul normei privind autorizarea societatilor de pensii care vor sa administreze ambele tipuri de fonduri de pensii private.

CSSPP propune ca societatile de pensii constituite conform legii privind pensiile facultative (pilonul III) sa poata administra mai multe fonduri de pensii facultative, dar un singur fond de pensii administrat privat (pilonul II). Firmele trebuie sa obtina in acest sens doua decizii de autorizare de la Comisie.

In acelasi timp, societatile de pensii constituite in baza legii privind pensiile administrate privat vor putea gestiona un fond de pensii administrat privat dar si mai multe fonduri de pensii facultative, daca sunt autorizate de Comisie prin doua decizii in acest sens.

Pentru a activa in domeniul pensiilor private, firmele trebuie sa indeplineasca, cumulativ, prevederile Legii 204/2006 privind pensiile facultative si Legii 411/2004 privind pensiile administrate privat, precum si ale normelor CSSPP in domeniul autorizarii si sa depuna la Comisie, pentru fiecare cerere de autorizare, in mod separat, toate documentele necesare prevazute in legislatia mentionata anterior.

In plus, companiile trebuie sa detina un capital social minim reprezentand echivalentul in lei al sumei de 5,5 milioane euro, calculat la cursul de schimb al Bancii Nationale a Romaniei.

Firmele care desfasoara ambele activitati trebuie sa aloce, din suma totala, 1,5 milioane de euro pentru capitalul activitatii de administrare de fonduri de pensii facultative si patru milioane euro pentru fondul de pensii administrat privat.

Activele si pasivele fiecarui fond de pensii administrat privat sunt organizate, evidentiate si administrate distinct, separat de celelalte fonduri de pensii facultative pe care le administreaza acelasi administrator si de contabilitatea proprie a acestuia, fara posibilitatea transferului intre fonduri sau intre fonduri si administrator.

CSSPP va interzice, astfel, societatilor de pensii orice transfer intre activele, pasivele, veniturile si cheltuielile privind desfasurarea activitatii de administrare a unui fond de pensii administrat privat si activele, pasivele, veniturile si cheltuielile aferente activitatii de administrare a fondurilor de pensii facultative.

 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro