credius.ro

Aderarea la UE, provocare pentru mediile economic si financiar-bancar

21 martie 2006

In perspectiva aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, obiectivele pe care le mai avem de indeplinit din punct de vedere financiar-bancar, in vederea alinierii depline la normele comunitare, suna ca o provocare. Aceast este parerea oficialilor din Banca Nationala, bancheri si alte personalitati din domeniu, care au dezbatut toate aceste probleme in cadrul unei ample sesiuni,  "Anul financiar 2006 - suntem mai aproape de Europa”, organizate de Finmedia, cu sprijinul IBR si BNR.

Sigur ca integrarea in Uniunea Europeana este o sansa pentru tara noastra, dar, din cauza conditiilor specifice, problema trebuie privita, prin faptul ca, daca, orice am face, orice am spune, vom deveni generatori de probleme, si asa, va trebui sa ajungem, cat mai curand, furnizori de siguranta pentru partenerii comunitari. In context, dl Valentin Lazea, economist-sef al BNR apreciaza ca intre masurile care se impun a fi aplicate in perioada urmatoare sunt cele ce privesc sustenabilitatea creditului neguvernamental, in conditiile strategiei de tintire a inflatiei. Incadrarea in pragul asumat pentru inflatie tine, in opinia Bancii Centrale, de moderatia cu care vom aplica politicile monetare, fiscale, salariale si cea de aliniere a preturilor administrate la nivelurile din UE. In ceea ce priveste politica monetara, crearea excesiva de moneda (cu consecinte inflationiste) este influentata de: politica de dobanzi recomandata de BNR si de modul in care aceasta este preluata, sau nu, de catre bancile comerciale; politica de expansiune a creditului practicata de bancile comerciale, pe care Banca Nationala o poate modera prin masuri de natura prudentiala. Ca atare, Valentin Lazea este de parere ca trebuie mers pe un sistem asa-numit cooperativ, din care sa castige toti partenerii.

Din punctul de vedere al Bancii Comerciale Romane, in acest an, cresterea economica se va situa la un nivel de circa 6 la suta, superior celui din Uniunea Europeana. Se estimeaza, de asemenea, un volum superior al exporturilor fata de 2005. Provocarea “absoluta”,  in viziunea BCR este modul in care vor fi administrate, in planul politicilor economice, fiscale si monetare, exigentele acestui ultim an, premergator intrarii in UE. In prim-plan este mentinerea trendului de scadere a inflatiei. Obiectivul respectiv este urmat de cel al pastrarii deficitului de cont curent in limitele propuse, respectiv 7 la suta din PIB.  La fel, o misiune importanta este limitarea importurilor la 15,8 la suta fata de 2005. Pentru Guvernul Romaniei, alte tinte asumate sunt cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor UE, atragerea de investitii straine, reducerea exodului creierelor etc. Pe plan strict financiar-bancar, provocarile anului curent, in perspectiva aderarii tin in principal de urmatoarele: cresterea  in continuare a activelor bancare - cu aproximativ 30 la suta, concomitent cu o structura stabila de finantare, un risc mai scazut si o intarire a politicilor prudentiale; imbunatatirea structurii creditului neguvernamental; diversificarea plasamentelor bancare pe masura dezvoltarii pietelor financiare; o mai mare varietate  a segmentelor de clienti si de produse etc.

Apropiatul moment 1 ianuarie 2007 a impus, de asemenea, alinierea din punct de vedere legislativ a normelor referitoare la statutul institutiilor nebancare (IFN). Concret, oficialitatile romane au adoptat, la inceputul acestui an, un act normativ adecvat, respectiv  Ordonanta nr.28. In fapt, pentru reglementarea conditiilor minime privind accesul acestor entitati la activitatea de creditare si in scopul asigurarii si mentinerii stabilitatii financiare in domeniul creditarii s-a stabilit, in primul rand, ca Banca Nationala sa ia in evidenta toate IFN-urile si includerea lor intr-un registru special.  Legea stabileste de acum inainte, un nivel minim al capitalului social de cel putin 200.000 de euro. Totodata, se prevede ca aceste IFN- uri sa se constituie ca societati comerciale pe actiuni, cu exceptia caselor de amanet si a caselor de ajutor reciproc. Devine obligatorie includerea  in denumirea firmei a sintagmei “institutie financiara nebancara”. Ordonanta mai cere IFN-urilor indeplinirea unor conditii prudentiale speciale. O situatie recenta arata ca 31 de societati  indeplinesc conditiile minime cu privire la capitalul social subscris, dar ca 118 nu intrunesc aceste cerinte. Raportul releva faptul ca 40 de societati corespund in privinta formei de organizare, dar 118 nu intrunesc cerintele obligatorii privind modul de organizare.
 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro