credius.ro

Activitatea IFN-urilor, reglementata de Banca Nationala

17 aprilie 2006

Institutiile financiare nebancare (IFN) sunt supuse unor noi reglementari, cuprinse in ordonanta nr. 28/2006, emisa de Guvernul Romaniei. Reglementarea contine dispozitii privind activitatea de creditare desfasurata de institutii financiare nebancare. ... Astfel, INF-urile pot desfasura, conform ordonantei, urmatoarele activitati de creditare: acordarea de credite de consum, credite ipotecare, credite imobiliare, microcredite, acordarea de leasing financiar.  Banca Nationala a Romaniei a publicat pe site-ul sau, www.bnro.ro, textul Ordonantei, care poate fi vizualizat accesand sectiunea Noutati.

Reglementarea prevede ca Banca Nationala a Romaniei poate solicita orice fel de informatii cu privire la oricare dintre entitatile care sunt parte a grupului, iar institutiile financiare nebancare sunt si ele obligate la randul lor, sa furnizeze informatii detaliate Bancii Nationale a Romaniei referitoare la calitatea actionarilor semnificativi, structura grupurilor din care fac parte acestia, precum si situatia financiara a grupului.

Ordonanta contine si o serie de interdictii. Astfel, IFN-urilor le este interzisa atragerea de depozite ori de alte fonduri rambursabile de la public. De asemenea se interzice emiterea de obligatiuni, cu exceptia ofertei publice adresate investitorilor calificati, in intelesul legii privind piata de capital.

De asemenea, orice institutie financiara nebancara trebuie sa fie constituita drept societate comerciala,cu un capital social de minim 200.000 de euro, dar Banca Nationala a Romaniei va putea stabili niveluri diferentiate de capital social minim in functie de tipul de activitate al institutiei financiare nebancare.

Extras din Ordonanta 28/2006 cu privire la activitatile de creditare care pot fi desfasurate de o institutie financiara nebancara:

Art 7(1)a) acordare de credite, incluzand, fara a se limita la: credite de consum, credite ipotecare, credite imobiliare, microcredite, finantarea tranzactiilor comerciale, operatiuni de factoring, scontare, forfetare;
b) leasing financiar;
c) emitere de garantii si asumare de angajamente, inclusiv garantarea creditului;
d) acordare de credite cu primire de bunuri spre pastrare, respectiv amanetare prin case de amanet;
e) acordare de credite catre membrii unor asociatii fara scop patrimonial, organizate pe baza liberului consimtamant al salariatilor/pensionarilor, in vederea sprijinirii prin imprumuturi financiare a membrilor lor, respectiv case de ajutor reciproc;
f) alte forme de finantare de natura creditului.

Institutiile financiare nebancare, in derularea activitatilor aferente creditelor de consum, pot emite si administra carduri de credit pentru clienti si pot desfasura activitati legate de procesarea tranzactiilor cu acestea, cu respectarea reglementarilor Bancii Nationale a Romaniei in domeniu.

Instituţiile financiare nebancare pot acorda servicii conexe si de consultanta legate de realizarea activitatilor prevazute la alin. (1).

Institutiile financiare nebancare pot efectua operatiuni in mandat in relatia cu alte institutii financiare nebancare si/sau institutii de credit legate de activitatea de creditare desfasurata de acestea.

Art. 8. - (1) Institutiile financiare nebancare pot desfasura, in aplicarea art. 7, dupa caz, urmatoarele operatiuni cu bunuri mobile si imobile:
a) operatiuni necesare desfasurarii activitatii;
b) inchiriere de bunuri mobile si imobile catre terte parti, inclusiv leasing operational, cu conditia ca valoarea bunurilor mobile si imobile inchiriate sa nu depaseasca o limita care se stabileste prin norme de catre Banca Nationala a Romaniei;
c) operatiuni cu bunuri mobile si imobile dobandite ca urmare a executarii silite a creantelor institutiilor financiare nebancare sau renuntarii voluntare de catre utilizator la bunurile care fac obiectul contractelor de leasing financiar.

Bunurile mobile si imobile dobandite in urma executarii silite a creantelor institutiilor financiare nebancare vor fi vandute de acestea in termen de un an de la data dobandirii, daca aceste bunuri nu sunt utilizate in conditiile prevazute la alin. (1). Pentru motive justificate, termenul poate fi prelungit cu aprobarea Bancii Nationale a Romaniei.

Pentru a vizualiza integral textul Ordonantei, vizitati site-ul oficial al Bancii Nationale a Romaniei, www.bnro.ro , sectiunea Noutati.

 

[email protected]

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro