credius.ro

ACR protesteaza impotriva taxei de prima inmatriculare

15 ianuarie 2007

Automobil Clubul Roman (ACR), in numele membrilor asociatiei si al automobilistilor romani, a transmis astazi Comisarului European pentru fiscalitate si uniune vamala, Laszlo Kovacs, o scrisoare de protest impotriva taxei de prima inmatriculare instituita de guvern incepand cu 1 ianuarie 2007 prin Codul Fiscal.

Reprezentantii institutiei apreciaza ca introducerea acestor taxe dezavantajeaza cetatenii romani, conducand la cresterea preturilor, in special pentru autovehiculele second-hand. Mai mult, aceasta masura este „incompatibila cu principiile liberei circulatii a marfurilor in Uniunea Europeana”. Membri ACR considera ca taxele solicitate pentru prima inmatriculare sunt menite „sunt menite sa favorizeze grupuri de interese economice din randul importatorilor de automobile”.

Textul integral al scrisorii

Automobil Clubul Roman, asociatia automobilistilor din Romania, fondata in anul 1904, raspunzand solicitarilor sutelor de mii de membri ai sai, isi manifesta nedumerirea fata de aplicarea, incepand cu 1 ianuarie 2007, a unor taxe inexistente pana atunci, la prima inmatriculare a autoturismelor. Acest fapt este, dupa opinia noastra, intolerabil daca avem in vedere ca sunt incalcate prevederile Tratatului de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana.

Automobil Clubul Roman – asa cum a afirmat in mai multe randuri, inclusiv in mass-media – considera ca introducerea noilor taxe in Legea Codului Fiscal, incepand cu anul 2007, dezavantajeaza vizibil cetatenii romani, conduce la escaladarea preturilor automobilelor, in special second-hand si este incompatibila cu principiile liberei circulatii a marfurilor in Uniunea Europeana. Aceste taxe, adevarate bariere fiscale, sunt menite sa favorizeze grupuri de interese economice din randul importatorilor de automobile.

Automobil Clubul Roman, pentru apararea intereselor legitime ale membrilor sai si ale altor sute de mii de automobilisti, a solicitat inca din luna aprilie 2006, interventia Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, pentru ca Romania sa respecte conditiile asumate in prevederile Capitolului 1 din negocierile de aderare „Libera circulatie a marfurilor”.

Asadar, solicitam Comisiei Europene sa recurga la investigatiile ce se impun in acest caz, pentru ca, pe cale de consecinta, sa se adopte masurile necesare pentru urgentarea modificarii Legii Codului Fiscal, ale caror prevederi sunt in contradictie flagranta cu legislatia Uniunii Europene.

Automobilistii din Romania si-au exprimat in aceste zile speranta ca, odata cu aderarea la Uniunea Europeana, nu vor mai fi acceptate politicile guvernamentale care, prin taxe abuzive si favorabile unor grupuri de interese economice, sa ingreuneze libertatea lor de miscare pe drumurile publice.  

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro