credius.ro

A fost autorizat primul administrator de pensii private facultative

4 aprilie 2007

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a aprobat prima companie ce va deveni administrator de pensii facultative, a declarat Mircea Oancea, presedinte al CSSPP in cadrul unui seminar avand ca tema pensiile private. Practic, din acest moment se poate infiinta primul fond de pensii private facultative (Pilonul III). Procesul de autorizare al fondului va dura maxim o luna, astfel incat din luna mai va putea incepe colectarea contributiilor pentru acest fond. In proces avansat de autorizare mai sunt trei companii de administrare a fondurilor de pensii facultative.

ING Asigurari de Viata este prima companie carea a primit autorizatia de a activa pe piata pensiilor private facultative. CSSPP a aprobat si cererea ING Asigurari de Viata de autorizare a fondului de pensii facultative ce se va numi ING Clasic. „Sunt foarte bucuros sa afirm ca ING este prima companie care a primit autorizatia de a deveni administrator de pensii private facultative” a declarat Bram Boon, director general ING Asigurari de Viata.

Din 10 iulie vom afla numele companiilor pentru Pilonul II

Faza de autorizare si avizare a administratorilor fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) va incepe la 10 aprilie si va dura cel putin trei luni. Astfel, cel mai probabil la inceputul lunii iulie vom afla numele primului administrator de pensii private obligatorii. Salariatii cu varste de pana la 35 de ani vor fi obligati sa opteze pentru unul dintre fondurile de pensii private obligatorii in perioada 1 august – 1 decembrie. In termen de 30 de zile de la finalizarea perioadei de alegere cei care nu si-au exprimat nicio optiune vor fi repartizati in mod aleatoriu, cu ajutorul unui program, la unul dintre fonduri. Persoanele care au optat la un fond de pensii vor putea sa se transfere oricand la un alt fond. In primii 2 ani de la aderare ei vor plati o taxa de maxim 5% din activul personal acumulat. Cuantumul taxei va scadea proportional cu apropierea de termenul de 2 ani.

„La inceput va fi o cursa. Abia dupa un timp se va vedea daca alegerea facuta a fost buna. Profitul sigur si nivelul comisioanelor vor sta la baza alegerilor ulterioare” explica Mihai Seitan, presedintele Casei Nationale de Pensii.  

Sistemul de pensii private obligatorii va demara cu o contributie de 2% ce va fi scazut din procentul de 9,5% platit pentru pensia de stat. Acest procent va creste anual cu 0,5% pentru ca in opt ani sa ajunga la 6%. Optional, salariatii de pana la 45 de ani vor putea cere angajatorilor sa le plateasca 2% din contributia catre stat intr-un fond de pensii private obligatorii.  

Din luna iulie, statul va demara o campanie publica de informare cu privire la fondurile de pensii private. La randul lor, administratorii de fonduri private vor putea sa initieze campanii de marketing imediat dupa autorizare. Colectarea contributiilor pentru pilonul II va incepe in luna ianuarie a anului 2008.

Cosmin Meleaca
[email protected]

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro