credius.ro

Marile corporatii si bancile chiar incep sa se gandeasca ca ar fi posibila disparitia euro

30 noiembrie 2011

Dupa trei ani in care sce­na­riile privind eventua­la prabusire a zonei eu­ro stârneau zâmbete iro­­nice sau ridicari din sprân­­ceana, ideea disparitiei monedei uni­ce tinde sa se insinueze deja in me­diile bancare si de business inter­nationale. Intr-o spirala care nu se mai sfârseste, Italia a ajuns sa plateasca aproape 8% pe an pentru a-şi putea plasa obligatiunile, agentiile de rating macina zilnic banci şi state deopotriva cu amenintari de inrautatire a calificativelor, iar spectrul recesiunii se intinde peste vestul Europei, ingropând si perspectivele de crestere ale Estului.

Odata ce liderii politici ai tarilor membre au eşuat in tentativele de a veni in fata pietelor cu mesaje şi ma­suri puternice şi credibile care sa asi­gure coeziunea zonei euro, scenariul dizolvarii eurozonei câştiga teren şi ceea ce parea o ipoteza halucinanta care stârnea dezbateri la conferintele economice devine azi tema de lucru pentru bancheri şi top-executivi care incep sa deseneze planuri de reactie pentru cazul in care vor reinvia drahma greceasca sau marca germana.

Presa internationala scrie despre companii precum ICAP, platforma globala de tranzactii financiare, sau gigantul farma Novo Nordisk care işi pun aceasta problema la modul practic. Corporatii germane precum Siemens sau Volkswagen au ajuns sa-şi mute banii in depozite la Banca Centrala Europeana, dupa cum scrie Reuters.

Intr-o reactie de-a dreptul drama­ti­ca, ministrul polonez de externe Radek Sikorski aflat la Berlin a cerut Ger­ma­niei sa faca ceva impotriva unei pra­bu­şiri a zonei euro care ar avea "con-secinte apocaliptice".

"Ma tem mai putin de puterea ger­ma­na decât de inactivitatea ger­ma­na. Ati devenit natiunea indispen­sabila a Europei", a spus şeful diplomatiei poloneze, scrie ZF.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro