credius.ro

Un nou test de stres? 10 banci romanesti gata sa-l pice!

13 octombrie 2011

Daca Autoritatea Bancara Europeana (EBA) va majora nivelul minim al solvabilitatii in cadrul viitoarelor teste de stres, banci precum Societe Generale, UniCredit sau RBS nu vor mai putea promova examenul.
Cele mai recente rezultate publicate de EBA, din iulie, aratau ca 10 banci prezente pe piata romaneasca, prin subsidiare sau prin participatii la alte institutii de credit, au obtinut o rata a fondurilor de rang 1 (Core Tier 1) sub 7% pentru 2012, intr-un scenariu pesimist.

Acestea sunt: Societe Generale (prin BRD) cu 6,6%, UniCredit - 6,7%, Piraeus Bank - 5,3%, RBS - 6,3%, La Caixa - 6,4%, Marfin Bank - 5,3%, Bank of Cyprus - 6,2%, Millennium Bank - 5,4%, BPCE (proprietar a 24,5% din titlurile Volksbank Romania), DZ Bank (detinator alaturi de WGZ Bank a 24,5% din Volksbank Romania).

Potrivit unor surse bancare, EBA intentioneaza sa urce cu doua puncte procentuale, de la 5% la 7%, nivelul minim al fondurilor proprii de rang 1 in cazul unui scenariu de recesiune. Forumul considera ca ultimul ,,examen”, derulat in data de 15 iulie, nu a fost suficient de riguros pentru a testa capacitatea de rezistenta a bancilor in eventualitatea unor conditii adverse, dar plauzibile, de piata.

Dintre bancile prezente in Romania, EFG Eurobank (prin Bancpost) si ATEbank din Grecia, precum si Volksbank din Austria se numara printre cele opt banci care nu au promovat testele de stres efectuate de EBA.

Cele trei institutii de credit au obtinut indici Core Tier 1 mai mici decat nivelul minim acceptat de 5%. Potrivit FIN.ro EFG Eurobank a realizat un indice de 4,6% si a fost obligata ca in urmatoarele trei luni sa realizeze o suplimentare a capitalului cu 58 mil. de euro pentru a atinge limita ceruta.

ATEbank a obtinut un indice de minus 0,8%, cu un necesar de capital suplimentar de 713 mil. euro, iar Volksbank, un indice de 4,5%, astfel ca va trebui sa aloce suplimentar 160 mil. euro.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro