credius.ro

Start lansat pe Pilonul II: 2 jucatori au atras deja peste 250.000 de clienti

27 septembrie 2007

Desi a trecut doar o saptamana si jumate de la startul „afacerii secolului” in Romania, asa cum au fost denumite pensiile private obligatorii, unii dintre cei 17 jucatori antrenati in cursa au tinut sa faca publice primele rezultate obtinute. Oficialii OTP Fond de Pensii au estimat ca numai in prima zi a campaniei de aderare, au fost semnate peste 150.000 de contracte, adica 5% din totalul vizat al pietei, estimata la 2,7-3 milioane de clienti. Insa un tablou mai clar al evolutiei sistemului de pensii private obligatorii va fi creionat dupa ce Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private - CSSPP - va avea primele date centralizate.

Generali Fond de Pensii a atras in 10 zile de la demararea campaniei de aderare pe Pilonul II de pensii 76.000 de persoane. Potrivit directorului general al societatii, Ioan  Vreme, Generali Fond de Pensii isi propune sa atraga pana in 16 ianuarie 2008 la fondul 'Aripi' aproximativ 12% din totalul participantilor la Pilonul II de pensii, adica peste 300000 de angajati  cu varsta cuprinsa intre 18 si 45 de ani.

„Startul promitator al campanie de aderare ne da increderea ca obiectivul nostru este perfect realizabil si demonstreaza, o data in plus, ca Generali este un nume de referinta in Romania, care  ofera incredere si siguranta”,  a mentionat Vreme.

Oficialul  companiei, a precizat ca Generali Fond de Pensii va investi 45% din totalul activelor fondului 'Aripi' in instrumente cu grad ridicat de profitabilitate, obligatiuni, instrumente ale pietei monetare, acţiuni listate, titluri de participare. Restul de 55% din valoarea activelor vor fi canalizate spre  instrumente cu risc scazut.

“Aceste instrumente cu risc scazut reprezinta o pondere insemnata din totalul portofoliului investitional, tocmai pentru a aduce o consolidare a stabilitătii investitiilor. Daca ne uitam la indicatorii financiari din Romania si din intreaga lume din ultimii 10 ani, dar luand  in calcul si prognozele pe termen mediu, este foarte clar ca exista o tendinta de crestere pe termen mediua si lung a valorilor mobiliare sau a instrumentelor pietei monetare, ceea ce ne-a determinat sa alegem, cel putin pentru faza initiala, aceasta politica investitionala. Am avut in vedere si faptul ca piata primara si cea secundara interna a titlurilor de stat sunt relativ mici in comparatie  cu cererea depe piata, ca sa nu mai vorbim de potentiala cerere indusa de lansarea fondurilor de pensii private”, a mai mentionat el. Prin aceasta politica investitionala, Generali Fond de Pensii urmareste, in primul rand, o crestere pe termen lung a contributiilor participantilor la Fondul de Pensii 'Aripi' fara niciun fel de risc pentru aceatia.

ING Fond de Pensii anunta ca, dupa prima saptamana, 178.251 persoane au semnat contractul de aderare la acest fond de pensii. Compania isi doreste sa atraga in jur  de 1 milion de contributori, ceea ce s-ar traduce intr-o cota de piata de 30%. Reteaua companiei numara acum 41.076 de agenti de marketing autorizati, cel mai mare numar de consultanti recrutati de un administrator de pensii private. In plus, pensiile private de la ING sunt disponibile si printr-o retea de 20 de brokeri autorizati si prin birourile ING Bank din intreaga tara. Potrivit oficialilor companiei, investitiile vor avea un grad mediu de risc, in concordanta cu perioada lunga de economisire. Sumele atrase de la clienti vor fi investite in proportie de 70% in instrumente cu venit fix si risc scazut, iar 30% in valori mobiliare.

In acelasi timp,  BT Aegon, compania de pensii infiintata de Banca Transilvania si grupul olandez Aegon, a atras 10.000 de clienti la fondul de pensii obligatorii pe care il administreaza. Pana la sfarsitul anului, BT Aegon estimeaza ca va avea 500.000 de participanti la fondul de pensii obligatorii si o cota de piata de 10-15%.  Directorul general al  BT Aegon, Silvia Sarb sustine ca  BT Aegon Fond de Pensii vrea sa ajunga intre primii cinci jucatori de pe piata pensiilor obligatorii din Romania, dupa realizarea acestor obiective. Potrivit oficialului BT Aegon, compania se bazeaza pe forta de vanzari a Bancii Transilvania. Acesteia se adauga peste 10.000 de agenti, peste 5.000 agenti de marketing din reteaua proprie si brokeri cu care compania a incheiat parteneriate. Fondul Vital, este un fond, cu un profil de risc mediu, care presupune alocarea a 70% din active catre instrumente cu risc scazut.

O alta companie care tinteste 10% din piata pensiilor private, este compania OTP Fond de Pensii, parte a OTP Group Ungaria. Comapania  a atras 4.820 de clienti in prima zi de aderare la fondurile de pensii private obligatorii si spera ca numarul acestora sa se ridice la 150-200.000 de contribuitori. Ei sustin ca in primul an de zile volumul activelor stranse de fondurile de pe pilonul II se va situa intre 150 si 200 de milioane de euro. Reteaua OTP Fond de Pensii numara 2.103 de agenti de marketing autorizati, la care se adauga 7 brokeri. Pana in prezent, OTP Group a investit 9,5 milioane de euro pe piata pensiilor private din Romania, suma care, potrivit estimarilor reprezentantilor companiei, va depasi 15 milioane de euro in 2008.

Astfel, afacerea pensiilor administrate privat a demarat pe o nota optimista, majoritatea administratorilor  propunandu-si sa atinga cote semnificative pe piata de profil, care adunate insumeaza 280%. Este evident faptul ca asteptarile lor sunt mult mai mari decat ceea ce le ofera piata, de aceea  lupta pentru locul intii se declara a fi una acerba. Batalia cea mare se va da, in primul rand, intre companiile care se vor lideri pe piata pensiilor privte - BCR Fond de Pensii, ING Fond de Pensii, AVIVA Pensii Private si Allianz Pensii Private. Ficare dinte ele urmareste sa atinga o cota de 30% la suta din piata de profil. Ele sunt urmate de BT Aegon Pensii Private, AIG Fond de Pensii, BRD Pensii, Interamerican Pensii Private, care tintesc atingerea unei cote de 15% si de Generali Pensii Private, Omniasig Pensii Private, Bancpost Pensii Private, PRVA Prima Pensii Private,cu o cota de 12%.

Ludmila Tcacenco

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro