credius.ro

17 jucatori iau startul in cursa pensiilor

17 septembrie 2007

Vineri a fost ultima sansa a jucatorilor intarziati de a prinde un loc pe linia de plecare in cursa dupa cei aproape 3 milioane de contribuabili care vor fi obligati sa-si aleaga fondul de pensii private la care sa cotizeze, cursa a carei start s-a dat astazi. Aceasta din urma sansa de inscriere a adus inca 3 noi competitori, care au primit autorizarea ca administrator al unui fond de pensii private obligatorii din partea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Este vorba de AG2R Fond de Pensii, compania franceza la care sunt actionari si sindicalistii de la Cartel Alfa, Marfin Fond de Pensii, detinuta de Egnatia Bank, una dintre cele mai mici banci care opereaza in Romania, precum si MKB Romexterra Fond de Pensii. Luand in calcul si aceste 3 autorizari, numarul companiilor care se vor alinia la startul Pilonul II se ridica la 17.

Lista de plecare a cursei din 17 septembrie se prezinta astfel, ordinea fiind stabilita de momentul aderarii: de pe culoarul 1 va pleca ING, de pe 2 Aviva, de pe 3 Allianz Tiriac, 4 Omniasig, 5 Interamerican, 6 Prima Pensie, 7 AIG, 8 BT Aegon, 9 Generali, 10 BRD Fond de Pensii, 11 OTP Fond de Pensii, 12 BCR Administrare Fond de Pensii, 13 Bancpost Fond de Pensii, 14 KD Fond de Pensii, 15 AG2R, 16 Marfin Fond de Pensii, 17 MKB Romexterra Fond de Pensii.

In ceea ce priveste fondurile de pensii, doar cele ale primelor 14 companii au primit autorizarea CSSPP pana acum, cele 3 companii de astazi urmand sa primeasca aceasta aprobare probabil saptamana viitoare. Aproape toate fondurile autorizate au un profil mediu de risc, in jur de 75% din active urmand sa fie directionate catre investitii cu grad scazut de risc, iar restul catre cele cu grad ridicat de risc. Exceptie fac cei de la Generali, care vor investi doar 55% in prima categorie si 45% in instrumente cu un grad mai ridicat de profitabilitate.

Dintre cele 17 companii se ramarca ING, Aviva, Allianz si BCR, acestea propunandu-si sa devina lideri pe piata pensiilor private obligatorii, urmarind fiecare o cota de piata de 30%. Alti administratori, precum BT Aegon sau AIG vizeaza obtinerea unei parte de 15% din piata, in timp ce jucatori ca Generali au ca obiectiv o cota de 10-12%.

Specialistii considera numarul de companii care si-au propus sa activeze pe Pilonul II al pensiilor este prea mare, oferind ca exemplul experienta celorlalte tari din zona central si est europeana, unde o parte semnificativa din jucatorii aliniati la start au disparut din piata intr-o perioada de cativa ani. Astfel, unele voci vorbesc despre maxim 10 companii ramase pe piata dupa 3-4 ani, in timp ce alte estimari indica reducerea Pilonul II la 12 administratori in decurs de 2 ani. Acest scenariu este foarte probabil, intrucat unii jucatori au intrat pe piata pentru a acumula un portofoliu de participanti si a-l vinde dupa o perioada companiilor mai mari, obtinand astfel un profit frumos.

Atuurile cu care companiile vor ataca piata pensiilor private obligatorii sunt diferite. O parte dintre ele se bazeaza pe vasta experienta internationala pe segmentul pensiilor – Aviva, ING, Allianz Tiriac, AIG sau Generali. In procesul de atragere a unui numar cat mai mare de clienti retelele teritoriale ale bancilor vor avea un cuvant greu de spus, in conditiile in care numarul de unitati la nivelul intregii Romanii este de aproximativ 5.000. Patru din cele mai importante institutii creditoare din Romania si-au constituit companii pentru Pilonul II, urmand sa vanda pensii prin unitatile proprii. Este vorba de liderul pietei, BCR, locul doi, BRD, care detine cea mai extinsa retea de unitati dupa CEC, Banca Transilvania, in colaborare cu experienta internationala a companiei Aegon, si Bancpost. De asemenea, Raiffeisen Bank va distribui prin cele 360 de unitati fondul de pensii AIG Fond de Pensii. Compania franceza AG2R mizeaza pe sprijinul sindicatelor, prin asocierea cu Cartel Alfa pentru infiintarea in Romania a unei companii care sa functioneaza pe piata pensiilor private obligatorii.

Companiile vor arunca in lupta aproape 150.000 de agenti de marketing, carora li se adauga casele de brokeraj, peste 40 la numar. Participantii pot semna o singura adeziune, pentru un singur fond, dublarea semnaturii echivaland cu anularea dosarului. Acestia, alaturi de cei care nu si-au ales fondul, vor intra dupa 17 ianurie la loteria pensiilor, cand vor fi distribuiti aleator unui fond. Se poate si renunta la fondul de pensii ales si trece la altul, insa aceasta actiune se penalizeaza cu 5% din activele acumulate daca se realizeaza in primii 2 ani de cotizare.

Persoanele cu varsta de pana in 35 de ani sunt obligate sa adere la un astfel de fond de pensii, in timp ce pentru angajatii cu varste intre 35 si 45 de ani aderarea este facultativa.

Bogdan Popescu

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro