credius.ro

Cea mai buna solutie de economisire

19 martie 2010

Sistemul de economisire-creditare pentru domeniul locativ este probabil cea mai buna si sigura oportunitate de agonisire a banilor. Practic, aceasta modalitate aduce un castig mult mai mare pentru client decat in cazul "blocarii" fondurilor intr-un depozit clasic. Avantajele sistemului sunt siguranta depunerilor - garantate de catre Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar, dobanzile fixe oferite pentru toata durata contractului si prima de la stat acordata in perioada de economisire.

"Criza financiara a avut un impact pozitiv asupra activitatii bancilor din sistemul de economisire-creditare", subliniaza Alexandru Ciobanu, presedintele BCR Banca pentru Locuinte. Aceasta tendinta se poate observa si in rezultatele comunicate de institutia in cauza, care avea incheiate la finalul anului 2009 aproximativ 134.000 de contracte.   

Pentru a incheia un contract de economisire-creditare se stabileste o suma de comun acord cu o banca specializata, recunoscute prin sintagma "banca pentru locuinte". O parte din suma respectiva se constituie din banii economisiti pe o anumita perioada (cel putin 18 luni), la care se adauga dobanda si o prima anuala de la stat de 25% din valoarea economiilor (dar nu mai mult de 250 euro) adaugate in cont, in fiecare an. Cealalta parte a sumei contractate o reprezinta creditul cu dobanda redusa si fixa pe toata durata creditarii, acordat de banca dupa perioada de economisire.

Interesant, este faptul ca beneficiarii pot opta numai pentru componenta de economisire, insa sunt obligati sa agoniseasca bani timp de 5 ani pentru a beneficia si de prima de la stat. Daca renunta inainte de acest interval, clientii trebuie sa demonstreze cu facturi ca banii respectivi au fost investiti in domeniul locativ (exemplu: au cumparat parchet, gresie, faianta, mobila etc.) pentru a pastra si sumele primite de la stat. Cum prima de la stat este de 25%, insa nu poate depasi 250 de euro anual, ideal este ca suma economisita intr-un an sa fie de cel putin 1.000 euro, pentru a beneficia de nivelul maxim acordat de la bugetul statului. Familiile care au posibilitatea sa economiseasca sume mai mari de 1.000 euro pot semna mai multe contracte in numele fiecarui membru. Spre exemplu, daca familia este formata din sot, sotie si un copil si poate agonisi anual 3.000 de euro este bine sa semneze trei contracte pentru a beneficia de prima de la stat pentru fiecare, adica un total de 750 euro. Daca ar semna un singur contract, suma totala primita de la stat ar fi de numai 250 euro, chiar daca a pus de-o parte tot 3.000 de euro.

Mizand pe depozitul bancar, pentru suma de 1.000 de euro, adica aproximativ 4.100 lei, un client va beneficia intr-un an de dobanda in valoare de 369 de lei, alegand cea mai buna oferta de pe piata care se situeaza in prezent la circa 9%. Daca alege insa sistemul de economisire-creditare, situatia se schimba considerabil, deoarece acesta va incasa aproximativ 1.000 de lei din prima de la stat si de 123 lei in contul dobanzii fixe de 3% (asa cum este cazul ofertei BCR Banca pentru Locuinte), adica un total de cel putin 1.123 lei. Diferenta dintre profitul oferit de sistemul economisire-creditare si castigul asigurat de un depozit standard este uluitoare.

"Produsul nostru te forteaza sa economisesti, fiind obligat contractual, tocmai de aceea este foarte interesant pentru cei care doresc sa agoniseasca. Clientii trebuie insa sa stie ca, daca doresc sa renunte la contract inainte de perioada de 5 ani, statul le va cere inapoi prima oferita daca nu demonstreaza ca banii vor fi folositi in scop locativ", precizeaza Alexandru Ciobanu. Declaratia presedintelui BCR Banca Pentru Locuinte ne arata ca produsul de economisire-creditare se adreseaza cu precadere celor care sunt dispusi sa economiseasca sume de bani pe termene foarte lungi.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro