credius.ro

Isarescu: Vom vedea schimbari majore in ierarhiile sistemului bancar

7 mai 2009

Avem o decelerare destul de puternica a creditarii, insa acest fenomen nu este generalizat la nivelul sistemului bancar, a aratat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in cadrul conferintei de prezentare a raportului trimestrial asupra inflatiei. Astfel, o parte din banci continua creditarea, in timp ce fenomenul de scadere a creditarii este generat de evolutia bancilor care au fost foarte agresive in castigare de cota de piata.

„Sunt banci care nu s-au blocat de loc, au continuat creditarea. Avem o decelerare a creditarii, destul de puternica, pentru ca am asistat anul trecut la multa exuberanta din parte a unor banci. Au apasat puternic pe acceleratie si, nu intamplator, chiar acele banci care au apasat pe acceleratie au pus acum puternic frana”, a declarat guvernatorul bancii centrale.

Isarescu precizeaza ca exista disparitati mari in ceea ce priveste procesul de creditare la nivelul jucatorilor din sistemul bancar. Astfel, cifrele medii privind evolutia creditarii pe care le prezinta lunar banca centrala ar putea fi inselatoare, existand blocaje mari la unele banci, in timp ce alte continua acordarea de finantari. „Nu exista neaparat o blocare a creditarii pentru toate bancile, sunt doar foarte mari diferente de la o banca la alta”, precizeaza guvernatorul.

In conditii unor evolutii foarte divergente a actorilor din piata creditarii, seful Bancii Nationale apreciaza ca sistemul bancar va inregistra schimbari majore in ceea ce priveste ierarhia jucatorilor. „Daca veti intreba 'Domnule guvernator, care ar fi o certitudine la sfarsitul anului, legat de creditare?', eu va spun ca aproape singura certitudine este ca vom avea alte ierarhii. Banci care erau pe locuri fruntase vor pierde, altele vor castiga. Vor fi modificari extrem de importante la nivelul  bancilor, pentru ca si expunerile si comportamentul lor a fost diversificat”, a declarat Isarescu.

Pe de alta parte, seful BNR spune ca reluarea creditarii nu va avea loc in perioada imediat urmatoare, desi banca centrala a decis scaderea dobanzii cu jumatate de punct procentual, la 9,5%, si, anterior, relaxarea regulamentului privind rezervele minime obligatorii. Bancile vor avea nevoie de mai multe saptamani pentru a ajunge la reduceri de dobanzi la imprumuturi. In primul rand, acestea vor actiona asupra dobanzilor platite la depozite, si de abia dupa aceea vor ajusta si pe cele la credite.

„Bancile sunt inca active pe partea de pasive, cu dobanzi excesive pe care le dau clientilor. Nu va asteptati <sa sara> imediat la creditare. Un timp o sa mai gaseasca vinovati in stanga, in dreapta - BNR, rezervele minime, vremea urata - pana cand se vor ajusta. Deciziile noastre sunt legate si de ce stim ca se intampla in bancile comerciale. Ele vor avea probabil nevoie de cateva saptamani ca sa-si regandeasca politica de dobanzi, incepand cu partea de pasiv, unde acorda dobanzi foarte generoase”, a declarat Mugur Isarescu.

Relansarea si cresterea creditarii se va realiza in primul rand pe segmentul finantarilor acordate intreprinderilor, apreciaza guvernatorul. Acesta subliniaza ca decizia BNR de eliminarea a rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta cu scadenta de peste doi ani va avea ca efect impulsionarea acordarii de credite ipotecare si de investitii.

„Daca expunerile vor ramane cam acelasi si se vor muta in expuneri de peste 2 ani de zile, orice miscare de acest sens, chiar daca se va reflecta intr-o reducere a rezervei internationale a BNR, este buna pentru tara si pentru bancile comerciale. Este un pasiv de siguranta, pe baza caruia bancile comerciale vor putea sa reinceapa creditarea mult mai atenta pe ipotecar, pe creditele de investitii”, a declarat Isarescu.

Bogdan Popescu

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro