credius.ro

In ciuda semnalelor pozitive, creditarea s-a prabusit in martie

27 aprilie 2009

Creditului neguvernamental a inregistrat in martie cea mai mare scadere de la momentul declansarii crizei in Romania. Soldul imprumuturilor acordate de banci populatiei si firmelor s-a redus cu 2,1% fata de luna precedenta (-2,6% in termeni reali), pana la un nivel de 202,6 miliarde lei. Pentru prima oara, ritmul anual de crestere al creditarii a scazut sub 20%, respectiv 15,4% in termeni reali.

Cea mai drastica scadere a inregistrat-o creditul in valuta. Aceasta componenta s-a redus cu 1,6% fata de februarie, pe valoarea in euro, pana la 119,6 miliarde lei, in timp ce avansul anual a incetinit cu aproape 7 puncte procentuale, de la 23,1% in februarie, la 16,3% in martie. Componenta in lei a creditului neguvernamental s-a contractat in martie cu 1,4%, in termeni reali, fata de februarie, la 83 miliarde lei. Viteza anuala de crestere a imprumuturilor in lei se apropie vertiginos de 0, dupa ce in martie s-a consemnat o noua incetinire, la 5%, de la 9,7% in februarie.

Practic, in martie atat creditul destinat populatiei, cat si cel al firmelor, au inregistrat reduceri semnificative. Daca la companii acest lucru era de asteptat, in conditiile in care situatia economica s-a inrautatit in primavara, pe segmentul populatiei existau anumite semnale ca imprumuturile au inregistrat un mic reviriment la inceputul primaverii. Astfel, datele prezentate de seful Biroului de Credit, Serban Epure, indica pentru luna martie o crestere a cererii de credite, de la aproape 310.000 interogari lunare ale bazei de date in ianuarie si februarie, la peste 440.000 in martie. Dupa cum arata insa datele privind evolutia creditului in martie, se pare ca aceasta crestere a cererii de credite din martie nu a fost satisfacuta de bancheri sau imprumuturile respective au fost acordate in urmatoarea luna.

Bogdan Popescu

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro