credius.ro

Bancile si-au gasit avocat la cel mai inalt nivel

5 martie 2009

Dupa ce au devenit tinta intregii opinii publice, din cauza scumpirii creditelor, impunerii de taxe nejustificate sau a faptului ca refuza sa dea credite, pentru a da numai cateva exemple, fiind criticate chiar si de oficialii BNR, bancile si-au gasit un sustinator neasteptat: presedintele Traian Basescu. Acesta a primit din partea bancherilor asigurarile ca institutiile pe care le conduc au capacitatea si vointa de a sustine prin finantari economia romaneasca. De partea cealalta, pe langa indemnurile catre romani de a-si achita creditele si a apela la banci pentru finantari, in ciuda costurilor foarte ridicate, presedintele a promis bancherilor ca va incerca sa ii sustina in ceea ce priveste unele aspecte legislative care nemultumesc comunitatea bancara.

„Am luat nota de cateva probleme create de legislatia in lucru in Parlament si am promis bancilor ca voi tine cont la promulgare de observatiile lor”, a declarat Traian Basescu

„Este vorba despre legea privind protectia consumatorului, care, in forma in care se prefigureaza a fi aprobata, poate aduce grave prejudicii comunitatii bancare, si problema codului de procedura civila, in care se prevede eliminarea din nomenclatorul functiilor din Romania a executorilor bancari”, a explicat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea.

„Suntem foarte multumiti ca avem promisiunea domnului presedinte ca se va apleca asupra lor atunci cand legile vor fi promulgate”, a adaugat Ghetea.

Pozitia presedintelui este una surprinzatoare, in principal din cauza faptului ca la mijloc este legea privind protectia consumatorului de produse financiare, salutata de presa si clienti. Aceasta s-a nascut pe fondul unor profunde nemultumiri a consumatorilor de produse si servicii bancare si este vazuta  ca un instrument care va clarifica si echilibra raporturile dintre banca si client. Numai anul trecut, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a primit peste 4.000 de reclamatii la adresa bancilor de la clienti ai bancilor nemultumiti de cresterile nejustificate ale dobanzilor si comisioanelor prevazute in contrate, de introducerea unor comisioane noi aferente creditelor sau conturilor curente, incalcarea clauzelor contractuale de catre banci si tranzactii bancare solicitate si neoperate de reprezentantii institutiilor financiare. In urma cercetarilor acestor reclamatii, ANPC a si dat amenzi in valoare de 880.600 de lei (o suma insignifianta, totusi, pentru banci!), sume care nu au fost platite pana acum de banci, intrucat acestea le-au contestat in instanta.

Proiectul de lege propus de ANPC la care fac referire bancherii stipuleaza obligatia institutiei financiare de a prezenta un model de contract clientului inainte de semnarea acestuia, de a nu introduce comisioane noi pe durata derularii contractului, de a nu majora comisioanele existente, de a informa in scris clientul in legatura cu orice modificari de costuri si de a incheia un act aditional la contract, in cazul in care doreste sa modifice clauzele initiale, de a stabili dobanda in functie de indicatori independenti. Acest proiect a primit, luna trecuta, avize favorabile din partea comisiilor Senatului, circuitul legislativ presupunand apoi votul in plenul Senatului si Camerei Deputatilor, iar apoi promulgarea de catre presedinte, prin decret.

O parte dintre nemultumirile bancherilor au fost prins glas la inceputul acestui an, cand bancile au trebuit stabileasca dobanzile la creditele acordate persoanelor fizice in functie de indicatori independenti, precum Robor sau Euribor. Acestia au apreciat ca o astfel de modalitatea de stabilire a dobanzilor vine intr-un moment de instabilitate si poate genera costuri mai mari pentru clienti.

„Desi este inca prematur sa estimam exact impactul noilor reglmentari, trebuie spus ca ele genereaza, din pacate, birocratie, costuri suplimentare de comunicare, de implementare a unor solutii noi in sistemele IT. Toate acestea se intorc impotriva clientilor care ar trebui sprijiniti. Ei au astfel parte de costuri mai mari, timp de analiza si aprobare mai lung, birocratie mai multa”, declara in Ziarul Financiar, la inceputul lui ianuarie 2009, vicepresedintele responsabil de retail al Raiffeisen Bank, Razvan Munteanu.

In ceea ce priveste cealalta problema reclamata de seful ARB, este vorba despre modificarea Codului de Procedura Civila prin care numai executorii judecatoresti vor putea executa silit rau-platnicii. Potrivit sindicalistilor din banci, acest lucru ar insemna ca aproximativ 500 de executori bancari isi vor pierde locul de munca. De asemenea, acest lucru va genera costuri mai mari pentru banci si, prin translatie, si pentru clienti, intrucat executorii bancari sunt angajati cu un salariu fix, iar cei judecatoresti sunt remunerati printr-un comision in functie de recuperarile facute.

„Acest lucru ar presupune si un comision, care va fi suficient de mare incat sa satisfaca interesele executorilor judecatoresti. Acesta este in detrimentul executorilor bancari, care lucreaza pe un salariu fix, ei recuperand datorii de miliarde doar in baza acelei remuneratii”, a explicat presedintele Federatiei Sindicatelor din Asigurari si Banci, Paraschiv Constantin.

Bogdan Popescu

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro