credius.ro

Romanii au tot mai multe carduri, dar folosesc mai putine

4 decembrie 2008

Putin peste 420.000, acesta este numarul de carduri valide care au intrat in circulatie in trimestrul III, ajungandu-se astfel la un numar total de aproape 13,3 milioane. Numarul cardurilor active a scazut insa intre iunie si septembrie. Potrivit datelor BNR, la sfarsitul trimestrului III romanii utilizau 10,8 milioane carduri, mai putin decat la finalul lui iunie, cand acelasi indicator era de 10,9 milioane. Cu alte cuvinte, intre iunie si septembrie romanii au avut in buzunar mai multe carduri valide, insa au utilizat mai putine decat in perioada anterioara. Aceasta contractie a volumului de carduri active vine dupa ce in Q2 viteza de crestere a fost una foarte rapida, de la 8,1 milioane la 10,9 milioane. Pe ansamblu, cardurile emise au ajuns la aproape 21,8 milioane in trimestrul III, inregistrand un plus de 1,6 milioane in cele trei luni.

In lunile celui de-al treilea trimestru, numarul a carduri de debit valide a sporit cu 206.000, pana la 10,5 milioane. Acelasi avans a inregistrat si segmentul cardurilor de credit, numai ca numarul acestora este mult mai redus, 2,7 milioane.

Cele mai multe tranzactii cu cardul sunt cele de retragere de numerar de la ATM, numarul acestora fiind de 52,12 milioane la sfarsitul trimestrului III, valoarea depasind cu putin 21 miliarde lei. Nivelul mediu al unei astfel de retrageri este de 404 lei, in timp ce valoare medie a unei plati cu cardul la POS este de aproape 158 lei. Peste 16 milioane de tranzactii la POS s-au inregistrat in trimestrul III, valoarea lor fiind de 2,5 milioane de lei.

Potrivit datelor BNR, cardul de credit este mai des utilizat de clienti pentru realizarea de plati decat cardul de debit. Astfel, cu cele 2,7 milioane de carduri de credit s-au inregistrat, in trimestrul III, 4,24 de tranzactii de plata, in timp ce cu cardurile de debit s-au realizat 13,67 milioane de plati, raportul dintre cei doi indicatori fiind in favoarea „plasticelor” cu imprumut atasat. Desi au fost utilizate mai mult la plata, valoarea medie a unei astfel de tranzactii cu cardul de credit a fost mai mica (166 lei) decat cea a uneia realizate cu cardul de debit (200 lei).

In perioada urmatoare, anticipeaza bancherii, cererea de carduri de credit va creste si vom putea asista la un avans al ponderii creditului pe card in totalul imprumuturilor contractate de persoanele fizice, in conditiile in care apetitul bancilor pentru acordarea de credite de consum a scazut considerabil si au inregistrat scumpiri majore. „Pentru individ, creditul pe card are flexibilitatea si accesibilitatea necesara, la care se adauga o iluzie a costului mic, inselatoare insa”, atrag atentia oficialii Bancii Nationale. 

Bogdan Popescu

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro