credius.ro

BNR va reanaliza, in ianuarie, normele de creditare a populatiei

26 noiembrie 2008

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va reanaliza, in ianuarie 2009, impreuna cu reprezentantii bancilor comerciale, oportunitatea modificarii normelor de creditare a populatiei recent introduse, in conditiile in care datele disponibile in prezent nu sunt relevante, a declarat prim-viceguvernatorul BNR.

"Vom reanaliza in ianuarie, pe baza datelor statistice din decembrie, oportunitatea unor eventuale adaptari a normelor pentru persoanele fizice, pentru a putea asigura flexibilitatea si adaptarea la realitatile pietei", a spus Florin Georgescu, la seminarul EU-COFILE, desfasurat la Sinaia.

El a adaugat ca efectul de temperare a ritmului de crestere a creditului in octombrie nu a fost determinat de introducerea noilor norme de creditare a populatiei, ci de restrangerea lichiditatii disponibile pentru bancile din Romania, in contextul crizei financiare internationale.

"Primele aprobari acordate bancilor pe noile norme au fost primite abia incepand cu 15 - 18 octombrie 2008, deci bancile puteau da inca imprumuturi dupa normele vechi. Sunt inca banci care lucreaza dupa normele vechi, in conditiile in care au intarziat cu depunerea variantei finale a normelor si le-au adus la BNR dupa termenul limita de 6 octombrie. Efectul regulamentului modificat pentru creditarea populatiei il vedem abia din noiembrie", a mai spus Georgescu.

El a completat ca, prin urmare, temperarea avansului creditului este legata de "situatia lichiditatii in sistemul bancar".

"Bancile nu trebuie sa dea vina pe doctor ca nu le da voie sa manance, trebuie sa se uite si in buzunar daca au bani sa o faca. Adevarul este undeva la mijloc", a caracterizat mai plastic viceguvernatorul situatia.

Ritmul anual de crestere a creditelor acordate de banci populatiei si firmelor a incetinit semnificativ in octombrie, la 44,8%, de la 50,5% in luna precedenta, ca urmare a comprimarii accentuate a imprumuturilor in valuta, potrivit datelor bancii centrale.

Creditele in valuta acordate populatiei, care au avansat in ritm accelerat in ultimii ani, s-au comprimat in octombrie cu 1,2% fata de luna anterioara, pana la 54,39 miliarde lei (14,86 miliarde euro) la valoarea echivalenta in lei. La valori exprimate in euro, creditul in valuta acordat populatiei a crescut usor in octombrie.

Ritmul anual de crestere a creditelor in valuta acordate populatiei a incetinit semnificativ in octombrie, la 74,4%, de la 86,7% in luna precedenta. In septembrie, valoarea creditelor in valuta sporise cu 9,4% fata de august.

Pe componenta in lei, imprumuturile acordate populatiei au crescut in octombrie cu 0,9% fata de luna precedenta - si cu 29% fata de octombrie 2007 - pana la 41,38 miliarde lei (echivalentul a 11,3 miliarde euro).

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (BNR), Radu Gratian Ghetea, a declarat, pe 18 noiembrie, ca bancherii vor solicita Bancii Nationale a Romaniei (BNR) revizuirea regulamentului privind creditarea populatiei, pentru a debloca activitatea de creditare ipotecara.

Regulamentul nr. 11 din 19 august 2008 - care a modificat si completat un regulament mai vechi al BNR privind limitarea riscului de credit la imprumuturile destinate persoanelor fizice - impune bancilor sa solicite clientilor fise fiscale si sa stabileasca diferentiat gradul maxim de indatorare al acestora.

Astfel, bancile analizeaza capacitatea de rambursare a clientilor "pe baza unui nivel al veniturilor considerate eligibile de catre imprumutatori, care nu poate depasi cu mai mult de 20% pe cel aferent anului anterior", se arata in regulament.

Gradul maxim de indatorare a clientilor este calculat in mod diferentiat, pe categorii de clientela, pe destinatia creditului (ipotecar, de consum etc), pe tipul creditului (in functie de valuta, indexare, tipul dobanzii, perioada de acordare, comportamentul clientilor si garantii) si luand in considerare riscuri precum cel valutar, de rata a dobanzii si de majorare a costului creditului. De asemenea, acesta tine cont si de cea mai mare urcare a ratei dobanzii - conform statisticilor BNR -, de cel mai ridicat nivel al aprecierii valutei in care se acorda creditul fata de leu si de cea mai mare crestere a comisioanelor in perioada de 18 luni anterioara acordarii imprumutului.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro