credius.ro

Isarescu catre bancheri: Mai, baieti, voi cu ce va ocupati? Va dati credite intre voi?

23 septembrie 2008

Prezent la conferinta "Calea standardele europene in servicii financiare", organizata de Institutul Bancar Roman la Ramnicu Valcea, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a vorbit despre riscurile pe care le presupune, pentru banci, extinderea excesiva a retelei de unitati si a bazei de clienti. In acest sens, domnia sa a dat exemplul orasului sau natal, Dragasani. "Numarul sucursalelor bancare aproape ca s-a triplat. Tara s-a bancarizat. In Dragasani, un oras in declin, pe o strada am descoperit sase banci. I-am întrebat: <<Mai, baieti, voi cu ce va ocupati? Va dati credite intre voi?>>", a spus Isarescu.

Potrivit guvernatorului, cresterea puternica a numarului de clienti si de operatiuni, marirea numarului de unitati si de salariati sunt factori de risc operational, ce trebuie evaluat si contracarat, prin masuri adecvate. "De multe ori  programele de austeritate sacrifica bugetele de pregatire a personalului – ceea ce afecteaza pe termen lung potentialul unei intreprinderi. Mai cu seama intr-o industrie atat de dinamica precum cea bancara, unde forta de munca a crescut cu zeci de procente in fiecare an, iar conditiile pietei mondiale sunt intr-o prefacere atat de adanca, pregatirea continua a personalului este o conditie sine qua non", a mai aratat Mugur Isarescu.

Bancile nu mai trebuie sa-si zapaceasca clientii

Bancherii trebuie sa fie prudenti, desi criza financiara internationala a ocolit bancile din Romania, sa evite iluzia ca pot tranfera clientilor toate riscurile atasate creditarii si sa ia in calcul o viitoare temperare a cresterii economice, a declarat guvernatorul BNR. "Colegilor mei bancheri le cer sa aiba ochii cat cepele, sa fie prudenti si sa isi vada lungul nasului in dezvoltarea creditarii. Nu este un pericol mai mare pentru sistemul bancar decat exuberanta. Le cer sa nu mai zapaceasca clientii, sa nu mai umple cutiile postale cu tot felul de promotii, gen bani doar cu buletinul, de exemplu. Sa aiba in vedere ca economia de piata are crestere, dar si descrestere", a spus Isarescu.

Seful Bancii Centrale a explicat ca provocarile cele mai importante carora sistemul bancar romanesc trebuie sa le faca fata, desi "a scapat nevatamat de criza din prezent", sunt evaluarea responsabila a riscurilor din activitatea bancara si pregatirea riguroasa a fortei de munca din acest domeniu. "Romania nu a parcurs inca un ciclu economic complet. Faptul ca economia se afla intr-o faza de expansiune a ajutat mult la mentinerea sanatatii sistemului bancar. In evaluarea riscurilor, insa, bancile trebuie sa ia in calcul si momentul cand cresterea economica nu va mai fi la fel de viguroasa", a precizat guvernatorul BNR. Domnia sa a repetat estimarea de 8 - 9% pentru cresterea economica in acest an, in conditiile in care, in primul semestru din 2008, avansul produsului intern brut (PIB) al Romaniei a fost de 8,8%. O alta "iluzie" pe care bancherii ar trebui sa o evite este "ca orice risc asumat de banca poate fi transferat asupra clientului", a adaugat Isarescu, avertizand ca "riscurile excesive se pot usor intoarce impotriva creditorului".

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro