Piata bancara din Europa Centrala si de Est (ECE) va inregistra o scadere a numarului de fuziuni si achizitii in intervalul 2008-2010, iar jucatorii se vor concentra pe cresterea organica, apreciaza economistii grupului financiar UniCredit, intr-un raport publicat luni. Potrivit analizei, mai mult de doua treimi din piata bancara din ECE este dominata de banci internationale, acestea detinand 75% din activele bancare din Europa Centrala si 83% din Europa de Sud-Est. In aceste conditii, a ramas putin spatiu pentru alte achizitii la nivel local.
"Lipsa lichiditatilor ar putea constitui o constrangere pentru planurile de extindere ale unor banci cu operatiuni la nivel regional, din cauza cresterii costurilor de finantare, generate de noul context international. Rationalizarea retelelor bancare sau fuziunile si achizitiile globale pot contribui la reconfigurarea pietei bancare din regiune", sustin economistii UniCredit.
Ritmul de crestere a domeniului bancar incetineste, arata specialistii UniCredit, insa ritmul ramane intens, in ciuda majorarii pretului riscului la nivel international. Pentru perioada 2008-2010, cel mai pesimist scenariu indica o crestere de 4% la nivel regional, in mare parte din cauza intrarilor reduse de capital. Gradul de intermediere financiara ar urma sa se mentina moderat, dar in crestere continua, cu circa 23% pe an, in aceeasi perioada, pe seama cresterii creditarii peste avansul de pe segmentul de depozite.
Capitalizarea din sectorul bancar al ECE se mentine la un nivel ridicat, oferind astfel o modalitate de amortizare pentru potentialele socuri, in timp ce profitabilitatea este estimata la aproximativ 17% in perioada mentionata, conform economistilor UniCredit.
In Romania, prezenta bancilor internationale isi face puternic simtita prezenta. Segmentul bancar este acoperit de 41 de banci. Cu toate acestea, 89% din piata este detinuta de bancile straine, primii cinci jucatori acoperind 58%. Conform datelor UniCredit, activele bancare din Romania au ajuns la 72 de miliarde de euro, reprezentand 64% din produsul intern brut (PIB). Totodata, valoarea creditelor este de 44 miliarde euro, reprezentand 39% din PIB, iar cea a depozitelor 38 miliarde euro (34% din PIB).
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro