credius.ro

Problemele de personal franeaza extinderea bancilor

29 februarie 2008

Criza de personal calificat cu care se confrunta bancile incepe sa-si arate coltii in cel mai direct mod: stopeaza planurile de extindere teritoriala. Bancile se plang de ceva timp de problemele legate de personal – lipsa acestuia, slaba pregatire, migratia ridicata -, insa nici un jucator nu a luat pana acum o decizie precum renuntarea la planurile de dezvoltare. O astfel de masura au adoptat maghiarii de la OTP Bank, care au anuntat ca isi vor incetini la minimum expansiunea teritoriala anul acesta. Sefii bancii au pus aceasta decizie pe seama lipsei de personal calificat si preturilor ridicate ale proprietatilor. Pentru 2008, OTP Bank va deschide doar 5 noi unitati, in timp ce, potrivit informatiilor comunicate de banca la finalul anului 2007, obiectivul de extindere pentru 2008 era de 35 noi unitati.

„Peste o mie  de sucursale au fost deschise in Romania in ultimii trei ani, ceea ce a condus la o lipsa a fortei de munca calificata, determinand o crestere a salariilor cu 25%, cu mult peste nivelul de 7% al ratei inflatiei”, a declarat directorul general al OTP, Laszlo Diosi. Acesta spune ca reteaua bancii va numara la finalul anului viitor 109 sucursale, in timp ce estimeaza necesarul ce ar conferi o acoperire optima la 170-200 de unitati. OTP Bank avea la sfarsitul anului trecut 104 unitati in Romania. „Banca se va concentra asupra unei mai bune utilizari a retelei existente si asupra vanzării prin intermediul agentilor”, a adaugat Diosi.

Mai mult, problemele de personal afecteaza si creditarea. Seful OTP a anunta ca banca a incetat din noiembrie 2007 sa semneze contracte de credite personale negarantate in 14 sucursale, urmand sa le introduca in martie. Laszlo Diosi a atribuit o parte din problema numarului mare de credite neperformante personalului necalificat.

„Revizuirea planurilor de extindere a bancii si suspendarea temporara a acordarii de credite negarantate la 14 filiale ale diviziei locale nu afecteaza tintele OTP Bank Romania”, a dat asigurari Diosi. 

Desi OTP Bank este o banca de marime redusa in sistemul bancar roman, mai sensibila la probleme de personal si costuri, situatii de regandire a planurilor de extindere ar putea aparea si la alti jucatori din sistem. Potrivit datelor adunate de la principalii actori ai pietei de retail bancar din Romania, anul acesta ar trebui sa se desfasoare  pe aceleasi coordonate stabilite de 2007 in ceea ce priveste dezvoltarea retelor de unitati bancare. Astfel, anul trecut bancile au deschis 1.080 de noi unitati, iar insumarea cifrelor comunicate de banci la finalul lui 2007, privind planurile de extindere pe 2008, rezulta intr-un numar apropiat de 1.000. Deja acesta s-a diminuat cu 30, iar aceasta operatie de scadere ar putea continua pe viitor.

Din punct de vedere al personalului, efortul deschiderii in 2007 a peste 1.000 de unitati a necesitat atragerea a peste 7.500 de anjatati noi in sistem. In multe randuri  insa, bancherii au aratat ca intampina greutati din ce in ce mai mari in gasirea de personal potrivit pentru a sustine extinderea accelerata, iar aceste probleme se vor amplifica pe fondul continuarii in acelasi ritm al dezvoltarii teritoriale.

De asemenea, nivelul ridicat al fluctuatiei personalului da mari batai da cap bancilor. „Una din problemele bancilor este fidelizarea personalului”, sublinia de curand seful BRD, Patrick Gelin. Banca a deschis anul trecut 206 unitati si a angajat 2.400 de persoane, insa a si pierdut 800 de salariati. La randul lor, cei de la UniCredit Tiriac si-au propus sa recruteze anul acesta 400 de persoane pentru a sustine extinderea cu 70 noi unitati, plus inca 600 pentru a acoperi migratia personalului. In aceste conditii, o presiune suplimentara pentru banci este cresterea rapida a salariilor. Potrivit datelor BNR, la finalul anului trecut, nivelul mediu al salariului net din banci a avansat cu 16% fata de 2006, ajungand la 3.480 lei, aproape 1.000 euro. In comparatie, in intervalul 2005-2006, cresterea salariului mediu net a fost de 7%. 

Bogdan Popescu

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro