credius.ro

Jucatorii mici merg contra curentului pentru a atrage clienti noi

28 ianuarie 2008

Intr-o perioada in care nu trece o saptamana in care bancile sa nu anunte o crestere de dobanzi la credite, presa sa scrie zilnic materiale despre acest lucru si sa le condimenteze cu estimari privind viitoare majorari, sunt si jucatori care decid sa mearga contra curentului si sa anunte ieftiniri ale creditului. Desi o asemenea masura pare contradictorie, in conditiile scumpirii finantarilor, inflamarii inflatiei si intaririi politicii monetare, ea este menita sa atraga noi clienti, institutia „cumparand” astfel cota de piata.

Cei in cauza sunt grecii de la Piraeus Bank, care au decis sa scada cu pana la 0,75 puncte procentuale dobanda la creditele de nevoi personale fara garantii, cele mai accesibile si cautate tipuri de credite de pe piata. Pentru imprumuturile in lei, dobanda este mai mica cu 0,5 pp, fiind calculata acum in functie de Robor la 3 luni plus o marja de 5%, in loc de 5,5% inainte. La euro si franci elvetieni, dobanda e cu 0,75 pp mai mica. Pentru moneda europeana, dobanda se calculeaza in prezent dupa formula Euribor la 3 luni plus 7,1% (in loc de 7,85%), iar la franci Libor la 3 luni plus 7,2% (7,95% inainte).

Masura Piraeus este croita astfel incat sa vizeze numai clientii noi, fara ca cei vechi sa se se bucure de costuri mai mici. Scaderea dobanzilor nu se aplica imprumuturilor aflate in sold, ci numai creditelor care urmeaza sa fie acordate de banca. Piraeus Bank face parte din categoria bancilor din esalonul al doilea al pietei de profil din Romania, care au declansat strategii agresive de crestere pe retail si IMM-uri, menite sa le aduca cota de piata. Dinamica inregistrata de Piraeus a fost una accelerata, portofoliul de clienti al bancii crescand cu 209% in intervalul septembrie 2006 – septembrie, iar creditele cu 230%. Imprumuturile acordate de Piraeus au ajuns astfel la 1,8 miliarde euro la 9 luni 2007, cota estimata de banca pe acest segment fiind de 4,2%. In ceea ce priveste activele, acestea au urcat la finalul aceleeasi perioada la 2,2 miliarde euro, in crestere cu 213% fata de septembrie 2006. Reteaua Piraeus aproape s-a dublat anul trecut, fiind deschise 46 de noi unitati, numarul total ajungand la 100. 

Bogdan Popescu

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro