credius.ro

Leul va continua sa se deprecieze, insa isi va reveni in trimestrul III

22 ianuarie 2008

Moneda nationala s-a depreciat puternic in ultima perioada. Euro a atins un nou maxim al ultimilor trei ani, urcand astazi pana aproape de 3,76 lei, dupa o noua intensificare a tensiunilor de pe pietele financiare internationale. Analistii estimeaza ca moneda nationala va continua sa se deprecieze si in urmatoarea perioada, pe fondul acestor turbulente, insa va reusi sa isi revina si sa se stabilizeze abia la finalul acestui an.

“In perioada urmatoare moneda nationala va continua sa se deprecieze, datorita turbulentelor existente pe piata internationala cat si cea interna. Am putea asista la o corectie a leului abia in tremestrul trei al anului, si anume in decembrie, cand euro se va stabiliza in jurul cursului de 3,5 lei. Nivelul de 3,8 lei pentru un euro este peste nivelul de echilibru, insa situatia isi va reveni la normal, dupa ce va aparea productia agricola”, estimeaza economistul sef al BCR, Lucian Anghel. In opinia lui, o asemenea evolutie a monedei nationale este normala, in conditile in care intrega regiune este supusa acestei presiuni, insa leul nu se poate deprecia la nesfarsit. Chiar daca investitorii straini incearca acum sa se protejeze de aceste turbulente, intr-o anumita perioada de timp ei vor reveni la sentimente mai pozitive si isi vor indrepta atentia catre tarile din Europa Centrala si de Est, nemijlocit si asupra Romaniei.

Totodata, el a mai mentionat ca un curs de 4 lei pentru un euro este improbabil, in primul rand datorita intaririi politicii monetare, care va suscita in a doua parte a anului o corectie. “In cazul in care leul ar ajunge la acest nivel, inflatia ar creste cu 3-4% ceea ce este foarte mult. Exista posibilitati mici ca euro sa ajunga  la 4 lei, dar daca se va intampla, sansele BNR de a atinge tinta de inflatie propuse pentru acest an sunt minime, chiar si majorand rata dobanzii de politica monetara in februarie, cu 0,5%”, declara Anghel.

De asemenea, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a lansat aprecieri ca aceasta perioada mai proasta pentru leu va fi depasita si ca moneda nationala va reusi sa se stabilizeze, dupa deprecierea accentuata din ultimele doua luni. "Privind ceea ce se intampla pe piata valutara, cred ca leul are forta de redresare si, de la un anumit moment, el va reveni. E evident ca leul a fost afectat, nu i-a priit, a avut de suferit de pe urma agitatiilor de pe pietele internationale, dar si de pe piata interna” sustine Isarescu.

In opnia guvernatorului BNR au loc iesiri de capitaluri volatile, reflectate mai ales de ceea ce se intampla pe piata de capital de la Bucuresti, insa aceste evolutii au loc pe fondul unei "slabiciuni" a economiei romanesti, respectiv cheltuirea masiva a banilor la finele anului. "Este un obicei pacatos ca in ultimele doua luni sa se concentreze cheltuielile bugetare. Ministrul Finantelor a aratat ca la nivelul autoritatilor locale s-a cheltuit peste 1% din PIB. Cheltuieli de asemenea valoare in numai zece zile au impact pe piata valutara", considera Isarescu. El a afirmat ca fara aceste sume introduse in piata la finele anului leul nu s-ar fi depreciat atat de puternic. Totodata, el a tinut sa prezizeze ca si mediul privat a avut un aport semnificativ prin consumul de la finele anului, numerarul in circulatie din decembrie majorandu-se cu circa 30%.

Ludmila Cucia 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro