credius.ro

BT vrea sa vanda credite pentru medici de un miliard de euro in urmatorii 3 ani

20 noiembrie 2007

Banca Transilvania  intentioneaza sa-si mareasca anul viitor numarul de sucursale de la 430 la 500 in toata tara. Totodata, banca va continua sa promoveze aceeasi strategie de dezvoltare, segmentele prioritare fiind retail si IMM-uri. “Vrem sa ne concentram pe cresteri organice. Nu vom veni cu nimic nou in ceea ce priveste strategia bancii, vom  continua sa promovam aceeasi strategie, care s-a dovedit a fi una ambitioasa si eficienta. Nu suntem foarte puternici in poiecte mari de real estate si nu avem ambitii foarte mari pe segmentul imobiliarelor. Vrem sa continuam abordarea inovativa si sa lansam produse pe sementul de IMM-uri, dar IMM-uri intr-un sens mai larg, cel al antrepenorilor”, a declarat directorul general al bancii, Robert C. Rekkers.

Seful Bancii Transilvania spune ca mizeaza mult pe recent lansata 'Divizie pentru Medici', obiectivul fiind acordarea de credite in valoarea de un miliard de euro in urmatorii 3 ani pe acest segment. “Anul viitor, tintim un randament mai mare si cresterea cotei de piata, prin active mai mari din IMM-uri. Un interes aparte il reprezinta divizia medicilor, care de asemenea este un sector antreprenorial. Ne propunem ca in urmatorii trei ani sa acordam credite pe acest segment in valoare de un miliard de euro. Chiar daca nu suntem numarul unu pe segmentul IMM-urilor, asa cum am anuntat ca ne propunem drept obiectiv, BT a realizat foarte multe, fiind printre primele banci pe acest segment.

Un alt obiectiv al BT este extinderea in strainatate, in Cipru si republica Moldova, insa Robert Rekkers subliniaza faptul ca banca nu vizeaza sa devina o institutie cu retea internationala extinsa. “In 2008, Banca Transilvania intentioneaza sa se extinda si in exterior, in Cipru si in Republica Moldova.  Ne-am deschis in octombrie anul curent prima sucursala in Cipru si deja am atras cateva sute de clienti. BT urmareste sa-si atraga mai ales clienti romani, din cei aproximativ 25.000 prezenti in aceasta tara. Cu toate acestea, nu ne propunem sa devenim o banca cu retea mare internationala. Piata din Romania va ramane prioritara si ne vom concentra activitatea aici”, a declarat Rekkers.

El a precizat ca este optimist in ceea ce priveste rezultatele acestui an. “BT este multumita de locul cinci pe care il detine in topul bancilor dupa active. Acest loc ne onoreaza si speram ca vom creste anul viitor, important este sa avem resurse de capital, credite si clienti”, apreciaza Rekkers. Banca Transilvania a incheiat primele 9 luni ale anului cu active de 11,4 mld. lei (aproximativ 3,4 mld. euro), in crestere cu 41% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Profitul net a fost de 133,5 mil. lei, in crestere cu 58% fata de septembrie 2006.

Banca fost intrecuta in clasamentul cotelor de piata dupa active de Alpha Bank, pastrandu-si locul cinci obtinut anul trecut prin depasirea UniCredit Tiriac Bank. Legat de aceste miscari de la varful sistemului bancar romanesc si pozitia Bancii Transilvania in acest context, Robert Rekkers a declarat: “Noi avem o abordare foarte bine orientata si ne propunem drept obiectiv principal nu doar cota de piata, ci si profitul. In plus, produsele BT sunt destinate in mod special clientilor activi, nu avem produse foarte mari oferite unui numar mic de clienti, ca in cazul Alpha Bank”.

Potrivit sefului BT, 40% din structura portofoliului de credite ale BT o constituie credite destinate persoanelor fizice, in timp ce companiile au o pondere de 60%. Banca are o cota de piata de 7% in ceea ce priveste creditele pentru locuinte si credite de nevoi cu ipoteca. La finele anului curent  Banca Transilvania vrea sa ajunga la un milion de clienti activi, de la 970.000 pe care ii are in prezent. Banca are patru milioane de conturi deschise, dar nu toti clientii sunt activi, a explicat Rekkers.

Banca Transilvania a contractat un credit sindicalizat, in valoare de 60 milioane euro

Banca Transilvania a semnat cu ABN Amro Bank NVsi subsidiara acesteea din Romania un contract de credit sindicalizat in valoare de 60 milioane euro, pe o perioada de doi ani. Creditul este destinat  nevoilor generale de finantare ale bancii si creditarea clientilor. Potrivit lui Rekkers, facilitatea a fost lansata pentru o suma initiala de 50 milioane euro, fiind ulterior majorata la 60 milioane euro, ca urmare a interesului deosebit al investitorilor. Suprasubscrierea se datoreaza atat relatilor de afaceri ale Bancii Transilvania cu institutiile bancare participante, cat si structurii tranzactiei. ABN Amro Bank Romania este furnizorul lichiditatii, iar celelalte banci participante subscriu diverse cote de risc in cadrul tranzactiei. “Aceasta structura s-a dovedit a fi oportuna in contextul actualelor probleme de lichiditate cu care se confrunta sistemele financiare pe plan mondial. Desi facilitatea a fost lansata in conditii dificile de piata, aceasta a trezit un interes deosebit, atragind un consortiu divers reprezentat din banci din noua state din Europa Occidentala si de Est, Statele Unite si Orientul Mijlociu", a mentionat seful  Bancii Transilvania.

Aranjatorul principal initial mandatat si "bookrunner" (persoana care sindicalizeaza cu alte banci de investitii pentru diminuarea riscului - n.r.) este ABN Amro Bank NV, aranjorii principali seniori sunt Banca Comerciala Romana, Bazerische Landesbank, Mashreqbank, OTP Bank plc, ceilalti aranjori fiind Alpha Bank, American Express Bank, BRE Bank , DZ Bank AG Deutsche Zentral-Genossenchaftsbank, Erste Bank, Landesbank Berlin, Landesbank Saarsi Raiffeisenlandesbank Niederoesterreich-Wien AG.

Ludmila Tcacenco

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro