credius.ro

BCR controleaza aproape un sfert din piata creditelor ipotecare

13 noiembrie 2007

La sfarsitul primelor noua luni ale acestui an, volumul creditelor acordate populatiei de catre cea mai mare banca din Romania a ajuns la aproximativ 13 miliarde lei (3,87 mld. euro), a aratat directorul directie de retail din BCR, Dorin Cojocaru, citat de agentia NewsIn. Dintre acestea, 22% au fost credite ipotecare, valoarea nominala fiind astfel de aproape 2,9 mld. lei si reprezentand aproape 25% din piata imprumuturilor de acest fel din Romania. Datele prezentate de BNR pentru sfarsitul lunii septembrie arata ca soldul creditelor pentru locuinta acordate de bancile de la noi era 11,6 mld. lei.

Potrivit lui Dorin Cojocaru, jumatate dintre imprumuturile de retail ale BCR sunt credite de consum fara garantii reale, in timp ce 28% reprezinta credite de consum cu ipoteca. Seful retail-ului de la BCR spune ca banca a inregistrat o crestere semnificativa a volumului creditelor ipotecare dupa aprobarea de catre Banca Nationala a normelor proprii de creditare, pe fondul unei evolutii rapide a pietei imobiliare romanesti. Astfel, banca a acordat in trimestrul a treilea credite ipotecare in valoare de un miliard de lei, de cinci ori mai mult decat in intervalul similar din 2006. Banca a primit avizul pentru normele de creditare la 12 iunie si a inceput acordarea de credite 'relaxate' la inceputul lui iulie.

La nivel national, creditele ipotecare au avansat cu 35% de la inceputul anului, arata Dorin Cojocaru, in timp ce pe piata din Bucuresti cresterea pe acest segment a fost chiar mai mare, de 40%. In prezent, creditele ipotecare reprezinta 3% din PIB, iar oficialul BCR estimeaza ca in 2009 vor ajunge la circa 7% din PIB. La finalul lunii septembrie, creditele pentru locuinte reprezentau aproape 20% din volumul total de 60,5 miliarde lei al imprumuturilor acordate de banci populatiei.

Strategia BCR pe segmentul creditelor ipotecare implica deschiderea de birouri specializate. Banca a deschis in aceasta toamna 22 de birouri dedicate exclusiv persoanelor fizice interesate de creditele pentru investitii imobiliare, dintre care 10 in Capitala. Acestea sunt coordonate din sase Centre Imobiliare de Retail, cate unul in cele 5 regiuni de dezvoltare, plus municipiul Bucuresti.

Centrul de creditare pentru investitii imobiliare are doua componente: creditarea persoanelor fizice, respectiv administrarea relatiei de parteneriat cu companiile implicate in proiecte rezidentiale, precum agentii imobiliare, developeri, brokeri imobiliari si societati de constructii. Prima de retail a conceptului implementat de BCR  se materializeaza intr-o asistenta specializata din partea unor consilieri, care sunt abilitati sa administreze relatia cu clientul in vederea acordarii unui credit pentru locuinta si a serviciilor asociate acestora.

De asemenea, BCR va deschide o o subsidiara specializata pe segmentul economisirii-creditarii in domeniul locativ. Vicepresedintele executiv pentru retail al BCR, Martin Stopek estimeaza ca BNR va acorda aprobarea infiintarii BCR Banca pentru Locuinte pana in ianuarie 2008.

Bogdan Popescu

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro