credius.ro

Romanii au acumulat restante de doua ori mai mari decat anul trecut

16 octombrie 2007

August 2007 este luna in care imprumuturile acordate populatiei au inregistrat o accelerare a ritmului de crestere. Soldul imprumuturilor pentru populatie la sfarsitul lui august era de 57 miliarde lei, cu peste 60% mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut. In acelasi timp, se observa si o crestere a numarului persoanelor cu restante la credite. Ultimele date publicate de Banca Nationala a Romaniei arata ca in luna august 2007 se inregistrau un numar de 329.679 de rau-platnici, cu restante la credite mai mari de 30 de zile. In aceeasi perioada a anului trecut numarul persoanelor care au ramas in urma cu plata ratelor la banci era de 277.465, cu aproximativ 20% mai putin.

Potrivit datelor statistice, in luna august anul curent restantele la credite constituiau 484 milioane lei, dublu fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand se inregistrau restante in valoare de aproximativ 235 milioane lei. In aceste conditii, valoarea medie a unei restante s-a majorat in perioada august 2006 – august 2007 cu aproximativ 75 %, de la 844 lei/persoana, la 1.468 lei.

Cu toate acestea, in luna august restantele acumulate de populatie la rambursarea creditelor inregistrau doar o crestere de 1,6 % fata de luna precedenta. Pe fondul variatiei marginale din august, ritmul anualizat de crestere a restantelor populatiei de asemenea a incetinit, fiind de 106 % in luna august, fata de 119%, inregistrat in iulie. Astfel, in iulie 2007 valoarea acestora era de aproximativ 476 milioane lei, fata de 217 milioane lei, cat se inregistra in iulie 2006.

Cresc rapid restantele la imprumuturile in euro

Daca analizam datele BNR observam o tendinta de crestere a datoriilor aferente creditelor in euro. In august 2007, datoriile provenite de la creditele in euro constituiau aproximativ 20 milioane euro (65 milioane lei), fata de 7,8 milioane euro (26 milioane lei) in august 2006, cu 150 % mai mult. Fata de luna precedenta, valoarea din luna august a restantelor a inregistrat un salt de 11%.

Evolutia accelerata din lunile de vara a restantelor este explicabila in conditiile in care cursul leu/euro a urcat cu aproximatix 8% in aceasta perioada, ingreunand astfel semnificativ efortul de rambursare a ratelor la creditele contractate in moneda straina.

Totodata, in luna august curent valoarea restantelor la creditele contractate in lei constituia peste 416 milioane lei, dublu fata de aceeasi perioada a anului trecut, cind se inregistrau restante de peste 204 milioane lei. Astfel, datoriile la creditele contractate in lei constituia 86% din totalul sumelor restante.

Evolutia restantelor populatiei se mentine la cote reduse, daca e sa facem o comparatie cu situatia din tarile occidentale. Astfel, in august 2007 ponderea datoriilor populatiei din volumul total de credite acordate constituia 0,85%,  fata de 2%-3% cat se inregistra in statele din vestul Europei. 

Ludmila Tcacenco

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro