credius.ro

Agricultorii au inceput sa invete drumul spre banca

28 iunie 2007

La inceputul anului, Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatie Romane a Bancilor aprecia ca afacerile in domeniul agricol vor reprezenta o tinta importanta pentru banci. Domnia sa estima ca micii fermieri vor fi clientii sectorului bancar intr-un viitor ceva mai indepartat, cel mai probabil din 2009.

ProCredit Bank nu a asteptat asa de mult. Inca de anul trecut, banca a initiat un program de promovare a produselor bancare destinat zonelor rurale. Imbarcati in agro-microbuze rosii, consilierii au strabatut tara in lung si lat, si au informat potentialii clienti din mediul rural. Mai mult decat atat, ei au intocmit dosare de credite pentru toti taranii care au dorit sa se imprumute de la ProCredit Bank.

Si anul acesta banca va continua sa se concentreze pe creditarea in agricultura, precum si pe segmentul IMM. Michael Kowalski, directorul-general al institutiei aprecieaza ca desi anul trecut banca a avut mici probleme cu unele imprumuturile acordate in mediul rural din cauza fenomenelor meteorologice, nu crede ca in acest an vor fi afectati pe partea de clienti din agricultura in urma vremii imprevizibile.

"Ne asteptam ca acest an sa fie unul bun pentru afacerile din agricultura. Portofoliul de credite destinate acestui sector are o crestere mai puternica decat imprumuturile pentru mediul urban", a afirmat Kowalski.

In primele cinci luni ale anului creditele acordate pentru agricultura au inregistrat cea mai mare crestere. La sfarsitul lunii mai ele aveau o valoare de 28,89 milioane euro, in urcare cu 136,4% comparativ cu perioada similara a anului 2006. Numarul de credite destinate acestui sector a ajuns la 8.231.

Alte banci pregatite sa finanteze afacerile din domeniul agriculturii sunt BRD si CEC, care si-au anuntat de altfel planuri de dezvoltare puternice pentru acest segment.

BRD a lansat credite pentru finantarea culturilor agricole, in cadrul unei startegii de creditare a afacerilor fermierilor. Banca a venit in intampinarea persoanelor din mediul rural cu o oferta personalizata pe nevoile acestora. In momentul de fata banca detine oferte de finantare pentru cei ce asigura productia de lapte, pentru fermele de crestere a vitelor, cresterea plantelor oleaginoase si pentru cresterea altor plante agricole.

La sfarsitul anului trecut CEC a lansat un credit pentru investitii dedicat persoanelor fizice autorizate si agentilor economici care desfasoara activitati in domeniul agricol. Creditul poate fi utilizat pentru achizitia de echipamente agricole noi si second hand, iar graficul de rambursare tine cont de sezonalitatea activitatii din agricultura.

Cosmin Meleaca

 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro